Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Svetovno prvenstvo v zimskem plavanju ponovno na Bledu

Bled se je kot eno najlepših prizorišč leta 2019 vrnil na koledar tekmovanj Mednarodne zveze zimskega plavanja (IWSA). Svoj položaj kot gostitelj tekmovanj je dodatno potrdil, ko je od 3. do 9. februarja 2020 v Mali Zaki gostil svetovno prvenstvo v zimskem plavanju, kjer je na tekmovanju sodelovalo več kot 1300 udeležencev.

 

Cilj IWSA je združiti posameznike in klube, ki so vključeni v zimsko plavanje, ter širiti informacije o pozitivnih učinkih plavanja v mrzli oziroma ledeni vodi. Vsako leto se po svetu organizira več kot 10 dogodkov, vključno s petimi IWSA svetovnimi pokali, na vsaki dve leti pa poteka tudi svetovno prvenstvo, tokrat ponovno na Bledu.

 

13. Svetovno prvenstvo je bilo za leto 2022 dodeljeno Petrozavodsku v Rusiji, zaradi situacije, ki se je kasneje pričela, pa jim je bilo prvenstvo odvzeto in naknadno dodeljeno Bledu, ki ga je sprejel z odprtimi rokami. Sedaj po več kot treh letih je organizacijski odbor počaščen, da lahko na Bledu ponovno pozdravi karavano zimskega plavanja.

Za tekmovanje je prijavljenih okrog 1000 plavalcev iz 31 držav. Največ udeležencev prihaja s Finske, Velike Britanije, Nemčije in Danske. Med udeleženci najdemo tudi Argentince, Mongolce, Maročane in Američane. Najstarejši udeleženec bo marca dopolnil 88 let, najstarejša udeleženka pa 79 let. Starostnih omejitev navzdol načeloma ni, le pri daljinskih disciplinah morajo biti udeleženci stari najmanj 18 let. 

Vse več zanimanja je tudi v Sloveniji. Registriranih je 10 Slovencev. Ob Denisu Benčiču, ki se je prvenstva na Bledu udeležil že leta 2020, bo nastopil tudi nekdanji olimpijec Luka Turk.

Dogodek ne bo zanimiv le zaradi čudovite lokacije, ampak tudi zaradi atraktivnega programa tekmovanja. Tekmovalci so razdeljeni v ženske in moške kategorije ter tekmujejo po starostnih skupinah (teh je skupno 13). Poleg netekmovalnih disciplin, ki so primerne prav za vse pogumne (osnovni skok v Blejsko jezero in 25 m ter 50 m prostega plavanja brez merjenja časa), bodo udeleženci lahko tekmovali v 12 različnih tekmovalnih disciplinah. Discipline, ki se bodo izvajale v 25 metrskem - za ta namen postavljenem - bazenu na jezeru, so: 25 m prosto, prsno, delfin, 50 m prosto in prsno, 100 m prosto in prsno ter 200 m prosto in prsno ter 450 m prosto. Za tiste najbolj pripravljene pa bo na voljo tudi disciplina daljinskega plavanja, posebna disciplina, ki nosi ime The Bled swim – 1000 m. Ljubitelji zimskega plavanja se bodo lahko povezali tudi v štafete ali zanimiv ekipni plavalni nastop. Tako bo v petih tekmovalnih dneh na sporedu skupno kar 17 disciplin.

 

Zimsko plavanje temelji na skupnosti in SP v zimskem plavanju želi vzdrževati to naravnanost. Prireditev bo vključevala lokalne ponudnike in jim ponudila možnost pojavitve na mednarodni ravni, obenem pa gostom pokazala lokalno ponudbo in jim dala občutek sprejetosti v lokalnem območju. Kot športna prireditev, ki je namenjena vsem navdušencem zimskega plavanja, je za sodelovanje odprta vsem, tudi športnikom s posebnimi potrebami, ki imajo v skupnosti zimskega plavanja posebno mesto.

 

 

SPORED TEKMOVANJ

ponedeljek, 23. januar 2023

preizkusni dan

torek, 24. januar 2023

1000 m prosto

sreda, 25. januar 2023

 

25 m »ice« delfin

100 m prsno

200 m prosto

četrtek, 26. januar 2023

50 m prsno

100 m prosto

450 m prosto

petek, 27. januar 2023

 

25 m prsno

50 m prosto

200 m prsno

sobota, 28. januar 2023

25 m prosto

4 x 25 m prsno mednarodna štafeta

4 x 25 m prosto mednarodna štafeta

ekipni plavalni nastop


­Prijave so še vedno možne na lokaciji za ne tekmovalne dogodke, štafete in skupinski nastop.

Več informacij na uradni spletni strani www.winterswimming-bled.com ali FB-strani (Winter Swimming World Championships 2023, Bled, Slovenia).

 

Oglejte si tudi