Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
11°C
PET.
15°C
7°C
Oceni objavo

Sunita Williams je končala obisk Bleda

Bled - Na povabilo Občine Bled in pobudo Muzejskega društva Bled se je včeraj na uradnem obisku na Bledu mudila Sunita Williams, svetovno znana ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu, ki je v vesolje doslej poletela že dvakrat, zadnjič lansko leto, ko je prevzela tudi poveljstvo nad ekspedicijo na Mednarodni vesoljski postaji.

 

Sunita Williams je magistrica fizike in visoka častnica (majorka) z osupljivo vojaško kariero, ki jo je l. 1998 pripeljala v Nasin program za astronavte. Rodila se je leta 1965 v Clevelandu materi slovenskega rodu Bonnie Zalokar in očetu indijskega rodu Deepaku Pandyji. Williamsova je slovenski javnosti postala bolj znana, ko je pred leti razkrila svoje slovenske korenine, saj njena prababica Marija Bohinjec prihaja iz Leš pri Tržiču.

 

Potem, ko je leta 1987 diplomirala iz fizike na United States Naval Academy se je pridružila ameriški mornarici, kjer se je najprej urila v potapljanju, svoje usposabljanje pa nato nadaljevala v helikopterski enoti. Doslej je opravila prek 3000 letov v 30 različnih tipih zračnih plovil in letela na misijah v Sredozemlju, Rdečem morju in Perzijskem zalivu. V letu 1992 je sodelovala v reševalni akciji v Miamiju na Floridi, ki ga je prizadel katastrofalni hurikan Andrew.

V Nasin program za  usposabljanje bodočih astronavtov  v Johnsonovem vesoljskem centru v teksaškem Hustonu je vstopila leta 1998.

 

Sunita Williams je na Bled prišla na pobudo predsednika Muzejskega društva Bled Sreča Verniga. Na Blejskem gradu jo je poleg blejskega župana sprejel tudi direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik, v njunem spremstvu pa si je ogledala muzej, si natisnila spominsko listino v grajski tiskarni, v grajski kleti pa so ji v spomin na obisk poklonili steklenico vrhunskega grajskega vina. Obiskala je veslaško središče in se srečala z olimpijci, obiskala je Blejski otok in Čebelarski muzej v Radovljici.

 

V zadnjih šestih letih je Sunita Williams v vesolje poletela kar dvakrat. Leta 2006 z raketoplanom Discovery, v vesolju je takrat bivala kar 195 dni in postavila nov rekord za astronavtke, ki še vedno ni presežen. Lani se je z ruskim Sojuzom, ki je poletel iz Bajkonura, spet podala v vesolje (ekspedicija 32/33) in med drugim kot druga ženska doslej prevzela tudi poveljstvo na mednarodni vesoljski postaji (ISS).  Med mejniki, ki jih je postavila doslej naj omenimo le nekaj najpomembnejših: čas, ki ga je doslej preživela v vesolju je 321 dni 17 ur in 15 minut (skupno na obeh poletih), skupen čas, prebit izven raketoplana je 50 ur in 40 minut, kar jo uvršča na 5. mesto najbolj izkušenih   astronavtov. Iz raketoplana se je v vesolje podala sedemkrat. Zadnja dva rekorda sta poleg 195 dni preživetih v vesolju na enem poletu tudi absolutna ženska rekorda.

 

Njen obisk je spremljal tudi zanimiv dogodek v Festivalni dvorani, kjer so člani astronomskega društva Nova in družbe Zvezdogled postavili planetarij, ki je bil zelo dobro obiskan.

Bled je Sunito Williams še zadnjič izredno množnično pozdravil na njenem večernem predavanju v Festivalni dvorani, ki ga je izredno domiselno povezoval Srečo Vernig.

 

 

 

Oglejte si tudi