Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Število vlomov se zmanjšuje

Tudi v začetku letošnjega leta so blejski policisti zabeležili kar nekaj vlomov v stanovanjske objekte na Bledu in v okolici, zato smo Policijsko upravo Kranj, kjer vodijo tovrstno statistiko, zaprosili za nekaj pojasnil. Podatki veljajo za celo območje, ki ga pokriva PP Bled, torej za občine Bled, Gorje in Bohinj.

Kot so sporočili s PU Kranj, se je število vlomov v zadnjih letih na tem območju močno zmanjšalo. Leta 2015 so jih policisti obravnavali še 154, lani pa 70. V letošnjem letu je bilo do konca februarja prijavljenih 18 vlomov. Kot so zapisali policisti, ukrepe za izsleditev storilcev izvajajo, tudi za nazaj.

Zaznana  je  razpršenost  vlomov  po  celotnem  območju, evidentirani pa so predvsem vlomi v stanovanjske  hiše ter poslovne in počitniške objekte. Raziskanost teh kaznivih dejanj je odvisna od vrste dejavnikov, saj gre za zahtevno zbiranje dokazov, zato je, kot navajajo na PU Kranj, slabša kot pri drugih vrstah kaznivih dejanj. Policisti ob tem tudi opozarjajo, da v določeni meri preiskavo s pospravljanjem stanovanja ali hiše oziroma s premikanjem stvari še pred prihodom policije onemogočajo tudi lastniki sami, ker s tem lahko uničijo pomembne dokaze. V določenih primerih je bilo dejanje policiji prijavljeno šele več dni po vlomu, ker so bili lastniki dalj časa odsotni, za čas odsotnosti pa se z nikomer niso dogovorili za preverjanje stanja hiše.
 
V  preiskanih  dejanjih  gre  za  storilce z drugih območji, medtem ko je število  izvršenih  dejanj odvisno tudi od samozaščitnih ravnanj lastnikov. Zelo  učinkovita so  mehanska in tehnična varovala – predvsem alarmi, ki ob sprožitvah  večinoma  odženejo  storilca  ter  časovna  stikala.  Pa še nekaj osnovnih priporočil:  Storilci najpogosteje vlamljajo skozi okna in vrata, največkrat balkonska. Najlaže vstopijo tam, kjer so okna ali vrata odprta, četudi zgolj na zračenje. Zato okna v vseh nadstropjih in v vseh objektih med svojo odsotnostjo dosledno zapirajte, vrata pa zaklepajte.
Vrednejši predmeti na vidnem mestu privlačijo tatove, zato jih pospravite in shranite na varno.
Nezavarovani predmeti na dvorišču, npr. vozila, kolesa, orodje, so storilcem najlaže dosegljivi. Ne puščajte jih na vidnem mestu, temveč jih pospravite oz. ustrezno zavarujte. Med daljšo odsotnostjo pustite prižgano luč, televizijo ali vgradite časovna svetlobna stikala, za praznjenje poštnega nabiralnika se dogovorite s sosedom ali z osebo, ki ji zaupate.  Na svojem območju bodite pozorni na ustavljena ali parkirana vozila, ki ne sodijo v vaše okolje in se vam zdijo sumljiva. Zabeležite si registrsko številko, znamko, tip in barvo vozila ter morebiten opis oseb, ki ga uporabljajo. Prav tako bodite pozorni na sumljive osebe, ki s svojim obnašanjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbujajo sum, da bodo storile oziroma da izvršujejo ali so storile kaznivo dejanje. Vse te informacije so policiji lahko v pomoč pri zagotavljanju varnosti in preiskovanju kaznivih dejanj, ki jih lahko sporočite na interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

In kako naj ravnamo, če ob prihodu domov opazimo sledi vloma? Policisti svetujejo, da ne vstopajte in ne hodite po stanovanju, ničesar se ne dotikajte, da ne bi poškodovali ali uničili sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Če postanete žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo!

Po vlomih statistično na območju PP Bled izstopajo predvsem meseci januar, poletni meseci in december, kar so obdobja  daljših  odsotnosti lastnikov, po dnevih pa zaradi istega razloga  predvsem vikendi.  V zimskim  mesecih  so  aktualne  predvsem popoldanske ure, so še sporočili s Policijske uprave Kranj.

Oglejte si tudi