Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Številne investicije v občini

V občini potekajo številne investicije in dela. Na Bledu se tako nadaljuje obnova Rečiške ceste, občina pa je pridobila tudi že praktično vsa zemljišča za gradnjo severne obvoznice. Ob tem občinska uprava računa, da se bo pri projektu obeh razbremenilnih cest zganila tudi država. Če ne bo zagotovil o nadaljnjih aktivnostih, se v času Strateškega foruma Bled znova obeta protest. Kot je  povedal blejski župan Janez Fajfar, obnova Rečiške ceste, zaradi katere je zaprta cesta do Gorij in Pokljuke, po zamudi zaradi deževnega junija dobro napreduje. Tako je že steklo asfaltiranje prvega odseka ceste, k projektu pa je pristopil tudi Lip Bled.

Blejsko lesno podjetje ureja novo dostopno cesto in sofinancira izgradnjo meteornega odvodnjavanja, ki povzroča težave že desetletja. Ko bo to rešeno, bo Lip lahko začel z obsežnimi investicijami, saj namerava v naslednjih dveh letih bistveno razširiti proizvodne kapacitete, v katere naj bi investiral dva milijona evrov, je pojasnil direktor blejske občinske uprave Matjaž Berčon.

Rečiška cesta se bo navezovala na severno blejsko razbremenilno cesto, glede katere občina že pol leta čaka na potrditev projektov za gradbeno dovoljenje s strani Direkcije RS za infrastrukturo. "Vsa zemljišča smo praktično že pridobili, čakamo le še eno razlastitev, ki bo uresničena do začetka septembra," je dejal Berčon.

Kot je izpostavil, je občina zgolj v letu in pol opravila odkupe zemljišč v vrednosti 600.000 evrov. "Država v vseh teh letih na tej trasi ni naredila ničesar, pa ima 1,2 milijona evrov v proračunu za ta namen," je Berčon kritičen do dela države. Ob tem je dejal, da je zaradi poteka prejšnje cenitve za južno obvoznico direkcija junija znova začela s cenitvami zemljišč.

Na Bledu se sicer v prihodnjih letih obeta kar nekaj velikih investicij. Tako je že v izgradnji komunalna infrastruktura za poslovno-stanovanjsko območje Seliše. Mercator naj bi center uredil do konca leta, prihodnje leto pa naj bi bilo ob 80 parkirnih mestih za avtomobile urejenih še po 22 mest za avtobuse in za avtodome, za katere je kljub kampom v času poletne sezone na Bledu premalo kapacitet.

Na Selišah se bodo gradila tudi oskrbovana stanovanja s centrom za dnevno varstvo starejših in medgeneracijskim centrom. Območje naj bi zaživelo leta 2018, ko naj bi bila dokončana tudi severna obvoznica. V prvi fazi naj bi v območje na Selišah vložili 15 milijonov evrov in ustvarili 50 novih delovnih mest, ostalo pa bi še 12.000 kvadratnih metrov nepozidanih zemljišč za nove ideje.

Prihodnje leto naj bi stekla tudi prva faza ureditve Jezerske promenade, za katero še čakajo dopolnjene idejne načrte. Do dokončne ureditve  bo sicer preteklo vsaj tri leta, saj gre za precejšen finančnih zalogaj. Že prva faza je ocenjena na dva milijona evrov, sofinancirali pa naj bi jo Savini hoteli. Ob urejanju Jezerske promenade bodo zamenjali tudi vse kanalizacijske vode, samo to bo stalo dva milijona evrov. Prva dela se bodo začela jeseni prihodnje leto, ko bodo najprej uredili osrednji del med hotelom Park in Kazino, pred sezono pa bodo dokončali še ureditev Zdraviliškega parka do jezera.

Oglejte si tudi