Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

"STAROST NI ZA MEVŽE"

O dejavnostih Društva upokojencev Bled v jubilejnem letu

Društvo upokojencev Bled letos praznuje že 70. obletnico svojega delovanja. Žal smo morali zaradi nam vsem znanih omejitev gibanja in druženja večino jubilejnega programa (osrednjo prireditev in regijsko razstavo ročnih del v Festivalni dvorani, če naštejem le dve, namenjeni širši javnosti) prestaviti na naslednje leto. 

 

Pa vendar smo tudi v tem v vseh pogledih posebnem letu uspeli – s prekinitvami marca in aprila in zdaj spet jeseni – izvesti nekaj programa. Zelo dejavni so bili pohodniki, ki so letošnje pohode zaradi slabega vremena sicer predčasno končali sredi septembra s hojo na Matajur, pa dve angleški in nemška skupina, ženski klub, sekcija Križemkražem ... Tudi plesali smo v krogih z Metko Frelih, vezli, pletli in peli – ob četrtkih bolj resno naša Ženska vokalna skupina z zborovodkinjo Metko Rutar Piber, ob petkih pa bolj "po domače" z Romano in Polono, balinali in kolesarili, telovadili, hodili po nordijsko in se sproščali z Roziko Špilak, krepili spomin na posebnih delavnicah z Ano Samsa, pripravili celodnevno izobraževanje varne vožnje – in še bi lahko naštevali. Pomagali smo tudi širši skupnosti – pozimi vrtcu pri tečaju smučanja na Straži, septembra policiji prvi teden šolskega leta za varno pot otrok v šolo in v tednu mobilnosti, sodelovali smo v pustnem sprevodu ... V letošnjem letu smo začeli tudi z dvema novima dejavnostma: tečajem slovenščine za tujce (tudi nečlane društva), ki ga vodi Dragica Vesković, in bralno-glasbenimi večeri skupaj z Glasbenim centrom DO RE MI, ki smo jih poimenovali Berimo skupaj, namenjeni pa so še posebej ljudem, ki zaradi bolezni sami ne morejo več brati. 

 

Vse četrtkove večere v avgustu pa smo na dvorišču doma upokojencev letos prvič pripravili posebne kulturne dogodke, poimenovali smo jih Avgustovski utrinki, s katerimi smo želeli popestriti društveno življenje. Prvi avgustovski utrinek, ki je bil tudi najbolj obiskan, smo posvetili spominu na našo pred kratkim umrlo dolgoletno članico, akademsko slikarko Melito Vovk, častno občanko občine Bled, ki je med drugim ilustrirala več kot 80 predvsem leposlovnih knjig za otroke in odrasle, naredila sceno in kostume za več kot 50 gledaliških predstav, zelo priljubljene pa so bile tudi njene karikature. Misel, ki sem jo vzela za naslov prispevka, je njena. Pravijo, da jo je pogosto izrekala. Melitin večer, katerega posebna gostja je bila njena sestra Marija, je bil po mnenju vseh obiskovalcev in sodelujočih v programu prisrčen, topel, poln nostalgičnih spominov na čase, ki so minili. Posebej dragoceni so bili spomini obiskovalcev na srečanje z duhovito umetnico. 

 

V naslednjih dveh Avgustovskih utrinkih smo predstavili glasbeno in literarno dejavnost naših članov. Milly Bogovič, ki je večino življenja preživela v Belgiji, kjer je kot profesorica glasbe poučevala na glasbeni akademiji, ob tem pa vodila kar dva harmonikarska orkestra, s katerim je prekrižarila Evropo, je navdušila občinstvo s skladbami za akordeon različnih mednarodnih avtorjev. Poseben je bil tudi zadnji večer, na katerem so nastopili trije naši literarni ustvarjalci – Cvetka Jug, ki je doslej izdala knjigi Materina dlan in Planike cvet, ter Nada Čadež in Anton Končnik. Prebrali so nekaj svojih pesmi in kratke proze, vmes pa skupaj z občinstvom še zapeli nekaj slovenskih ljudskih pesmi.

 

Nazadnje pa je društvo po svoje proslavilo tudi 1. oktober, mednarodni dan starejših, tokrat z dnevom odprtih vrat. Na dvorišču doma upokojencev smo razstavili volnene izdelke naših vezilj, si izmenjali semena, sadike, voženo sadje in zelenjavo, imeli srečelov. Za vse goste, tudi mimoidoče, smo še skuhali bučno in gobovo juho in spekli pecivo. 

Dragica Vesković

Oglejte si tudi