Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
6°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

Slovita astronavtka Sunita Williams na Bledu

ZAVOD ZA KULTURO BLED IN MUZEJSKO DRUŠTVO BLED

V A B I T A na večer z Muzejskim društvom Bled. O tem kako zgleda Slovenija z vesolja nam bo v Festivalni dvorani na Bledu dne, 19. maja 2013 ob 19. uri govorila ameriška astronavtka SUNITA WILLIAMS.


Na NASO (Nacionalna zrakoplovna in vesoljska uprava) je prispelo okoli 10.000 prošenj v katerih so posamezne inštitucije, stranke, združenja in organizacije prosile za obisk astronavtke Sunite Williams. Njen prvi obisk, potem ko se je vrnila iz vesoljske postaje, je namenjen Sloveniji, bolj točno Ljubljani, še bolj točno Vitanju, še bolj točno Strahinju, še bolj točno Bledu, še bolj točno Lešam. Če vemo, da so predniki Sunite Williams po ženski liniji iz Leš pri Tržiču (Marija Bohinc) je odločitev več kot razumljiva. Vsi iščemo svoje korenine.


Po končanem šolanju na Pomorski akademiji v Annapolisu je Sunita začela pilotirati helikopter in zelo hitro je postala testni pilot. To je že nekaj. Toda, če temu dodamo še 3.000 ur letenja na 30 različnih letalih, ali nas to že prepriča o njenih izjemnih sposobnosti? Če nas ne, ali nas o tem prepriča 4 mesečno bivanje na vesoljski postaji, ali 50 ur in 40 minutno bivanja izven mednarodne vesoljske postaje, ki kroži nad Zemljo? V brezzračnem prostoru torej; spredaj v smeri Sonca vročina, zadaj v smeri Zemlje led. Moraš preživeti, ni kaj.


Kako se vidi Zemlja iz višine 400 km, kako se vidi Slovenija, mogoče tudi njena družbena ureditev,  mogoče njena politična ureditev, življenje ljudi, socialna varnost, njena zgodovina, meje, ...? Ničesar se ne vidi. Ni ne mej, ne ovir, ne ureditve, je samo Zemlja, ena sama, mogoče edina. Zanimivo, ali ne!?


Si morete militi, da je ta izjemna ženska gostja na večeru Muzejskega društva Bled? Lahko smo kar malo ponosno, ali ne!? Me prav zanima kaj nam bo Sunita odgovorila, ko jo bomo vprašali, kakšno je sodelovanje med možgani in notranjim ušesom, ko se vrneš po dolgem bivanju v vesolju nazaj na Zemljo? To nas pa res zanima, in še kaj drugega.

 

 

Vabljeni!

Bled, 12. 5. 2013

 

Predsednik Muzejskega društva Bled

Srečo Vernig

Oglejte si tudi