Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Slovenski kulturni praznik na Bledu

V občini Bled so slovenski kulturni praznik obeležila kulturna društva po vaseh, osrednji dogodek pa je bil tradicionalno ob Prešernovem spomeniku, kjer so se na svoji poti iz Radovljice do Vrbe ustavili člani veteranskega pohoda. Tudi tokrat je pohod organiziralo radovljiško združenje veteranov vojne za Slovenijo. 

 

Slavnostni govornik je bil dr. Dušan Keber. Osrednje sporočilo Prešerna je enako danes kot je bilo dvesto let nazaj.

Prešernova sporočila so večna, na krilih kulture in umetnosti smo dobili svojo lastno državo.

Kot je še povedal dr. Dušan Keber, je pohlep tisti, ki nam lahko uniči socialno državo in povzroči razprodajo državnega premoženja, kot se žal že dogaja. 

 

 

Pohodnike je pred spomenikom pozdravil blejski župan Janez Fajfar. Takoj po slovesnosti pred Prešernovim spomenikom pa so v Festivalni dvorani Bled odprli razstavo del članov likovnega društva Atelje Bled. Podpredsednik društva, Vojko Zavodnik je povedal, da je za člani društva dobro in plodovito delo, kar dokazujejo številne nagrade in priznanja za njiohva dela. 

 

Na tematsko regijsko razstavo JSKD so bila uvrščena dela Milana Polaka, Marte Mertelj, Metke Rejc, Biserke Lazar in Rowene Božič. Delo Rowene Božič Dvoboj na platnu je bilo uvrščeno na državno razstavo, kjer bo na ogled le 60 del od 266 razstavljenh po regijskih razstavah po vsej Sloveniji. Rowena Božič je v Nemčiji prejela nagrado za grafiko Sledi, ki je prav tako na ogled v festivalni dvorani. 

 

Na piranski ex tempore sta se uvrstili sliki Drage Soklič in Zore Završnik, akvarel Zore Završnik je bil izbran tudi za razstavo akvarelov velikega formata Castra 2019 v Ajdovščini.

 

Razstava je na ogled v Festivalni dvorani Bled, v Galeriji 14 na Bledu pa si lahko ogledate nagrajena dela z lanskega Ex-tempora, ki so ga prav tako pripravili v slikarskem društvu Atelje Bled. 

 

 

 

Oglejte si tudi