Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Prva e-tura Alpskih biserov končana!

Sinoči se je z obiskom Blejskega gradu in vasi Zasip končala šest dni trajajoča tura e-vozil čez Alpe. Izziv prvega e-tura združenja Alpski biseri, katerega del je tudi Bled, je bil, da električna vozila prevozijo 1600 km ali tisoč milj ter na tej poti opravijo z 1600 metrov nadmorske višine. Sedem električnih vozil se je s sedmimi ekipami podalo na pot v italijanskem mestecu Cogne, ki je tako kot Bled del sto najbolj trajnostnih destinacij sveta, pot pa se vila skozi šest alpskih držav.

Projekt podpirajo Evropska unija, italijansko okoljsko ministrstvo, italijansko ministrstvo za transport, Energy System Research Organisation (RSE), nekateri narodni parki na poti in cela plejada organizacij.

Projekt promovira predvsem idejo trajnostnega turizma in e-mobilnosti ter električna vozila. Tura ni bila hitrostno tekmovanje, pač pa promocija trajnosti in e- mobilnosti, ki je možna tudi v Alpah.

Alpski biseri so nastali kot združenje alpskih dežel za promocijo trajnostnega turizma v Alpah in združujejo mesta v Italiji, Avstriji, Švici, Nemčiji in Sloveniji. Med avtomobili so bile znamke Nissan, Renault, Tesla, BMW in Jaguar.

Ekipe so z dih jemajočega Blejskega gradu in njegovega razgleda na Blejsko jezero z okolico odpeljali v vasico Zasip, kjer so jim članice domačega turističnega društva postregle z lokalnimi specialitetami iz prge (hruška tepka), zaplesalo jim je Folklorno društvo Bled. Del ene izmed ekip je bil tudi direktor Turizma Bled, Tomaž Rogelj.

Oglejte si tudi