Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
33°C
16°C
Oceni objavo

Prometna ureditev v Veliki Zaki – poletna turistična sezona 2024

Občina Bled bo tudi v letošni poletni turistični sezoni pristopila k umikanju prometa iz jezerske sklede. Eden izmed ukrepov je urejanje prometnih tokov skozi Veliko Zako. Urejanje prometa se bo izvajalo od 14. 6. 2024 do 15. 9. 2024, med 10.00 in 18.00, z možnostjo podaljšanja časa trajanja zapore v času visoke sezone ali v primeru posebnih dogodkov znotraj območja zapore (npr. do 21.00 ure ali dlje). Urejanje prometa se izvaja na podlagi veljavnih občinskih predpisov in Prometne študije Zaka. V primeru slabega vremena se lahko obdobje urejanja prometa zamakne oziroma skrajša. Na Pristavi in železniški postaji Bled Jezero bosta prisotna varnostnika, ki bosta v območje spuščala motoriste, traktoriste, goste območja kampa in drugih nastanitev (Vila Jelovica, Vila Zaka …), dostavo, izvajalce javnih služb (smetarji, javni avtobusni promet …), taksi (lokalni promet), avtobuse, ki pripeljejo goste restavracije (ob predhodni najavi), vse voznike, ki bodo predložili veljavno parkirno dovolilnico (Blejsko kartico).

Tudi v letošnjem letu lahko fizične osebe s STALNIM prebivališčem v Občini Bled pridobijo posebno dovolilnico »Velika Zaka«. Cena dovolilnice »Velika Zaka« je 10 EUR. Le-ta bo omogočala prehod skozi območje Velike Zake v času urejanja prometa ter brezplačno uporabo javnih sanitarij v lasti Občine Bled. Dovolilnica »Velika Zaka« ne omogoča uporabo parkirišč!

Dovolilnico »Velika Zaka« se lahko pridobi izključno preko spleta na naslovu: https://dovolilnice.e-bled.si/Na začetni strani spletne aplikacije izberite »Izpolni vlogo za izdajo Blejske kartice«. Pri okencu »Izberi tip Blejske kartice« izberite možnost »Velika Zaka« ter nadaljujte s postopkom oddaje vloge. Priložite fotokopijo prometnega dovoljenja, iz katerega je razvidno stalno prebivališče vlagatelja. V primeru, da je vozilo v službeni uporabi fizične osebe s  stalnim prebivališčem v Občini Bled, je potrebno v postopku izdaje dovolilnice predložiti dokumentacijo, iz katere je razvidno, da oseba za njegovo uporabo plačuje  predpisano boniteto.  Na koncu vloge obkljukajte izjavo in kliknite »Oddaj vlogo«. Na vaš e-naslov boste v nekaj minutah prejeli predračun oziroma navodila za plačilo. Lahko se zgodi, da vaš elektronski ponudnik (npr. Gmail), predračun zazna kot vsiljeno pošto ali promocijo. Če po oddaji vloge ne prejmete elektronske pošte, najprej preverite različne zavihke. Ko bo nakazilo obdelano, bo dovolilnica avtomatsko generirana, na vaš e-naslov pa boste prejeli račun. Kartico boste prejeli priporočeno po pošti.

V primeru težav se obrnite na blejskakartica@bled.si ali telefon 04 575 01 31.

V kolikor pa že imate veljavno oziroma aktivirano parkirno dovolilnico (Blejska kartica) tipa »Domačin« ali »Gost/pravna oseba«, dodatne dovolilnice »Velika Zaka« NE potrebujete.

Stanovalci in lastniki nepremičnin v območju Velike Zake (med Pristavo in železniško postajo), ki ste kartice prejeli že v predhodnih letih obveščamo, da bodo le-te avtomatsko aktivirane. V kolikor ste kartico izgubili ali se je le-ta poškodovala, pokličite oziroma pišite na zgoraj omenjeni e-naslov.

Ostalim imetnikom dovolilnice "Velika Zaka", bodo le-te prav tako avtomatsko podaljšane oziroma aktivirane. V kolikor ste kartico izgubili ali poškodovali, je potrebno oddati novo vlogo za izdajo dovolilnice preko portala https://dovolilnice.e-bled.si/

Občina Bled

Oglejte si tudi