Logo MojaObčina.si

Bled

JUTRI
1°C
-7°C
PON.
2°C
-2°C
Deli
2542

Prikazovalnik hitrosti "Vi vozite" opozarja voznike na Partizanski cesti

Bled - Občina Bled je v sodelovanju s podjetjem Sipronika in Zavarovalnico Triglav na nevarnem cestnem odseku na Partizanski cesti postavila prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« MHP50. Na ta način bodo poti predšolskih in osnovnošolskih otrok ter drugih pešcev v prihajajočem šolskem letu varnejše. Prikazovalnik je del vseslovenskega projekta Skupaj umirjamo promet, v katerem bo že drugo leto zapored ob sofinanciranju največje slovenske zavarovalnice 12 slovenskih občin aktivno umirjalo promet v naseljih, v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh.

 

Hitrost ubija, že nekaj let opozarja slovenska policija. Lani so ji pripisali vsako tretjo smrtno žrtev, bila pa je tudi vzrok vsake pete prometne nesreče. Ko gre za pešce, so podatki še bolj alarmantni. Hitrost vozila je namreč najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo posledic prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Zato je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja ter učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic.

 

Na pobudo podjetja Sipronika ter v sodelovanju Zavarovalnice Triglav in slovenskih občin, med katerimi je tudi Občina Bled, je tako nastal projekt Skupaj umirjamo promet. Ključni cilj projekta je zmanjšanje deleža prehitrih voznikov na izbranih nevarnih odsekih, kjer so najbolj izpostavljeni predvsem najmlajši pešci. V 18 občinah, kjer so bili tovrstni prikazovalniki postavljeni v pretekli sezoni, se je hitrost na izbranih odsekih v povprečju znižala za 2 km/h, za približno 4 % pa se je zmanjšal tudi delež prehitrih voznikov.

 

Nevaren odsek

V Občini Bled so prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« MHP50 namestili na Partizansko cesto, ki povezuje zaselek Gmajna in naselje Zasip z Bledom ter predstavlja pogosto uporabljeno šolsko pot. Odsek, na katerem so pločnik konča in se cesta zoži, tako najpogosteje uporabljajo prav najmlajši in najbolj ranljivi udeleženci v prometu – otroci. Povečana previdnost voznikov na omenjenem odseku je tako nujna. Občina je zato na razpis Sipronike in Zavarovalnice Triglav za sofinanciranje postavitve prikazovalnika hitrosti prijavila omenjeno lokacijo.

 

Nevaren cestni odsek je že opremljen s hitrostno oviro in ima zaradi umestitve v t. i. »cono 30« nižjo omejitev hitrosti. S prikazovalnikom hitrosti pa občina še dodatno skrbi za varnost najmlajših prometnih udeležencev. »Občina si zelo prizadeva za varnost pešcev, kolesarjev in drugih ranljivih skupin na cesti. Še posebno pozornost namenjamo varnosti na šolskih poteh, na eno izmed katerih smo postavili prikazovalnik hitrosti. Hvaležni smo Zavarovalnici Triglav in Siproniki, ki sta nam omogočila nabavo prikazovalnika hitrosti, katerega si sicer ne bi privoščili. Verjamemo, da bo nova pridobitev pripomogla k zmanjševanju hitrosti in večji varnosti udeležencev v prometu tudi na tem območju. Izmerjene hitrosti bodo lahko spremljali tudi učenci, in sicer na posebnem zaslonu nameščenim v OŠ Bled, tako da pričakujemo, da bodo šolarji najboljši glasniki in »učitelji« vožnje staršev, ki vozijo prehitro na tej poti. Pravilna vzgoja v mladih letih je ključnega pomena za odgovorno vedenje v prometu skozi celo življenje.« je povedal Janez Fajfar, župan Občine Bled.

 

Prijazen preventivni ukrep

Pametni prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 spadajo v kategorijo prijaznih preventivnih ukrepov za izboljšanje varnosti v prometu. Voznikom, ki spoštujejo predpisano omejitev hitrosti, izpišejo hitrost v zeleni barvi in jih nagradijo z »všečkom«, prehitre pa opozorijo z izpisom v rdeči barvi. »Kot v večini primerov se je tudi na Bledu pokazal pozitiven učinek postavitve prikazovalnika hitrosti »VI VOZITE«, kjer smo po postavitvi prikazovalnika zabeležili občutno znižanje povprečne hitrosti in deleža prehitrih voznikov. Poleg takojšnjega učinka na znižanje hitrosti, skrbniki infrastrukture s tehnološkimi rešitvami, ki jih v Siproniki razvijamo za področje umirjanja prometa, bistveno lažje ocenijo dejansko stanje na nevarnih odsekih in se odločajo o nadaljnjih ukrepih,« je pojasnil direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

 

Manj hitrih voznikov, več varnosti

Za večjo prometno varnost si z različnimi aktivnostmi že vrsto let prizadevajo v Zavarovalnici Triglav. Skladno z vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in odgovornost, so podprli tudi postavitev prikazovalnika hitrosti v občini Bled. »V Zavarovalnici Triglav smo ponosni, da šolarjem Osnovne šole Bled, Podružničnih osnovnih šol Ribno in Bohinjska bela ter drugim udeležencem v prometu skupaj z Občino Bled in podjetjem Sipronika zagotavljamo varnejše poti. V najstarejši slovenski zavarovalnici na podlagi dozdajšnjih izkušenj namreč dobro vemo, da prikazovalniki učinkovito umirjajo promet in tako resnično zvišujejo varnost na izbranih cestnih odsekih,« je dejala Janka Planinc, direktorica Območne enote Kranj Zavarovalnice Triglav.

 

Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu so podprli tudi lokalni športni vzorniki, člani Nogometnega kluba Lesce. »Naš klub je močno povezan z lokalno skupnostjo, tudi z več kot 200 predšolskimi in osnovnošolskimi otroki, ki v svet športa vstopajo ravno na naših treningih. Zato nas veseli, da bodo njihove poti v novem šolskem letu varnejše in prijaznejše. Tudi sami pa želimo z zgledom naših nogometašev voznike in druge udeležence v prometu spodbuditi k umirjeni in varni vožnji,« je ob odprtju povedal Darko Marolt, predsednik Nogometnega kluba Lesce.

 

Slovenske občine, podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav so s prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 doslej opremili že 19 nevarnih cestnih lokacij, s skupnimi močmi pa bodo do konca letošnjega leta poskrbeli za (še) večjo varnost vseh udeležencev v prometu v skupno kar 30 občinah.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!