Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
3°C
TOR.
25°C
7°C
Oceni objavo

Predavanje o Knafljevi štipendijski shemi

Bled - Muzejsko društvo Bled in Zavod za kulturo Bled v četrtek, 4. aprila, ob 19h v Viteški dvorani Blejskega gradu pripravljata predavanje Gorenjci na Knafljevi ustanovi. Predaval bo zgodovinar dr. Peter Vodopivec.

Kot upravna enota je bila Kranjska del srednjeveškega cesarstva in nato habsburške monarhije. Obsegala je današnje slovenske pokrajine Gorenjsko, Dolenjsko in Notranjsko.

 

Knafljeva »štiftunga« , obširna štipendijska shema, je omogočila 1.200 študentom študij na Dunajski univerzi v obdobju od 1676 do 1918. Tam so nabirali zanje, pravnik Tomaž Dolinar z Dorfarjev, Matija Gollmayer z Žirovnice, pravnik, pisatelj in pesnik Luka Svetec s Kamnika, pravnik, politik in pisatelj Valentin Zarnik z Retenj, pravnik in pesnik France Prešeren z Vrbe, Fran Detela z Moravč, ki je študiral klasične jezike in francoščino, slovenski pisatelj in zgodovinar Franc Kos s Selc, ki je sicer doktoriral iz antične zgodovine, matematik Josip Plemelj z Bleda, umetnostni zgodovinar Franc Stele s Tunjic in številni drugi. Kot pravi dr. Vodopivec, je omenjena štipendijska shema na Dunaju še vedno živa.

Na fotografiji: Prešernov spomenik na Bledu.

Oglejte si tudi