Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Posvet o turističnem vodenju

Usposabljanja za lokalne turistične vodnike kljub napovedanim zakonskim spremembam ostajajo, o posodabljanju programa bo odločal strokovni svet

Bled  – Posvet o turističnem vodenju, ki ga je v ponedeljek pripravila Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem (VSŠGT) Bled, je prinesel številne ideje in pobude o posodobitvi usposabljanja za lokalne turistične vodnike, ki ga izvajajo na šoli. Kljub temu, da se poklicu turističnega vodnika z novim zakonom o spodbujanju razvoja turizma obeta deregulacija, bodo na Bledu s tovrstnimi tečaji nadaljevali, a jih bodo tako vsebinsko kot izvedbeno posodobili. O konkretnih spremembah bo odločal strokovni svet.

 

Državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar je najprej predstavila predlog novega zakona o spodbujanju razvoja turizma. „Možnost odločanja o tem, ali naj ima na voljo usposobljenega vodnika, mora biti prepuščena potrošniku. Za zagotavljanje kakovost storitev turističnega vodenja pa ni odgovorna država,“ je dejala. Dodala je, da se z navedenimi zakonskimi spremembami ne ukinjajo izobraževanja in usposabljanja za turistične vodnike. V Turizmu Ljubljana bodo po besedah direktorice Petre Stušek še vedno veliko pozornosti posvečali obsežnemu izobraževanju lokalnih vodnikov. Žiga Uhelj iz portoroške turistične agencije Top line pa je izpostavil potrebo po transparentnem pregledu nad znanji in izkušnjami delujočih vodnikov. V Klubu profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije se zavedajo, da so spremembe na področju turističnega vodenja nujne, a se po besedah Maje Čampelj bojijo, da bodo več dela po novem  imeli predvsem tisti vodniki, ki bodo za svoje delo zahtevali nižje plačilo.

 

Drugi del srečanja je bil posvečen lokalnemu turizmu. Vodja programskih vsebin na VSŠGT Iztok Sila je povedal, da program usposabljanja, ki ga je šola kot izvajalka pripravila v sodelovanju z lokalnimi turističnimi organizacijami iz regije, poteka že več kot 15 let, opravilo ga je več kot 400 kandidatov.  Mija Mulej iz blejske turistične agencije M Tours je med drugim predlagala vzpostavitev centralnega registra lokalnih vodnikov. Koordinator za turizem v destinaciji Kranjska Gora Matjaž Podlipnik pa je opozoril na potrebe po vodnikih, ki bi skupine turistov vodili v nemškem in italijanskem ter nekaterih drugih jezikih. Kar v 18 jezikih obiskovalci Blejskega gradu lahko s pomočjo mobilnih naprav spremljajo vodenje po gradu, pravi direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik. Poudaril pa je, da tehnologija ne more zamenjati pristnega človeškega stika z dobrim vodnikom, ki zna poleg navajanja podatkov obiskovalce navdušiti z zgodbami. Majda Odar iz Triglavskega narodnega parka in Klemen Langus iz Turizma Bohinj sta zbrane opozorila na potrebe po vodnikih s posebnimi znanji tako za vodenje po varovanem območju kot za vodenje posebnih dogodkov, kakršen je bohinjski festival alpskega cvetja.

 

Govorci in ostali udeleženci posveta so predlagali številne vsebine, ki bi jih morali v VSŠGT dodati obstoječemu izobraževanju ali pa jih okrepiti. Zato so podprli predlog direktorja VSŠGT mag. Janeza Damjana o ustanovitvi strokovnega sveta, ki bi predloge pregledal ter jih po strokovnem razmisleku ustrezno umestil v program izobraževanja, nekatere že v letošnje usposabljanje, ki ga bodo na šoli izvedli predvidoma spomladi.

 

Iztok Sila

Oglejte si tudi