Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Planinski izlet

Člani planinskega društva Bled smo se v nedeljo, 16.11., odpravili na še zadnji letošnji izlet, in sicer po tematski pohodni poti skozi vasi zgornje Vipavske doline, kjer je delal in živel Matija Vertovec, duhovnik, poljudnoznanstveni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov.

 

Z dvema kombijema smo se zjutraj ob 6h vsi skeptični odpravili na pot, ker je deževalo kot za stavo. Toda po jutranji kavici na Ravberkomandi se nam je proti Nanosu in Ajdovščini prikazalo pozno jesensko sonce, ki nas je k sreči spremljalo ves dan.

 

Pot je trajala 5 ur, najnižja točka je bila na 75m namdmorske višine, najvišja pa 422m. Vodila nas je od starega hrasta pred vasjo Ustje do Dolenja in naprej do cerkve sv Marjete, ki je bila sezidana leta 1646. Od sv. Marjete smo se povzpeli na najvišjo razgledno točko Nabojs in se nato spustili do vasi Planina, kjer je od leta 1809 do1813 služboval Matija Vertovec, za katerega slovstveni zgodovinarji utemeljeno domnevajo, da je prav on dal Prešernu  pobudo za Zdravljico. Nadaljevali smo na Ostri vrh, ki je zanimiv predvsem zaradi fosilov iz geološke dobe eocen, to so numuliti, morski ježki ter fragmenti školjk in polžev. Ostri vrh je bil tudi najvišja točka našega pohoda. Po tem smo se spustili mimo vasi Potok, Jakulinov, rojstne vasi Matije Vertovca, Šmarja,Vrtovč, Tevč, Uhanja do zaključka naše poti, starega hrasta pred vasjo Ustje, kjer je sledilo družabno srečanje.

 

Ob tej priliki se zahvaljujemo društvu Matije Vertovca in občini Ajdovščina, da so nam omogočili to pot in dajali napotke ob poti. Hvala tudi našemu vodniku, gospodu Rudiju Polaku, ki nas je varno pripeljal na cilj.

 Lep planinski pozdrav.

 

Oglejte si tudi