Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Bled
DANES
22°C
8°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Planinski izlet

     Po daljšem premoru se ponovno oglašamo člani planinskega društva Bled. V tem času smo opravili kar nekaj pohodov in imeli tudi dan planincev na Lipanci.

     Prvega pohoda, 16. avgusta, se je udeležilo 23 planincev. Z avtobusom smo se odpeljali v italijanske Dolomite, kjer smo se povzpeli na 3154m visoki Monte Cristallo. Bolj pripravljeni so se povzpeli po ferati, opremljeni s čelado in varovalnim pasom, ostali pa so šli do sedežnice in potem s kabinsko žičnico do vrha. Vreme nam je dokaj dobro služilo, saj  nas je malo poškropilo šele po sestopu.

    30. avgusta smo se sestali na Lipanci, na tradicionalnem srečanju blejskih planincev, kjer je potekal tudi krajši kulturni program, ki ga je vodil naš predsednik, gospod Janez Petkoš. Sodelovali so pevci kulturnno umetniškega društva Lesce, operni pevec Klemen Torkar, tradicionalni harmonikaš Florijan in pesnik in pisatelj Janez Petkoš, ki nam je popestril dan s svojimi pesmimi.  Oskrbnika, gospa Milena in gospod Jože Tomc, sta dan z okusno pojedino in sladico naredila popoln!

    20. septembra nas je pot vodila na Jezersko, od tam po dokaj strmi poti do Kranjske koče na Ledinah. Po prijetnem okrepčilu smo nadeljevali vzpon do Jezerskega sedla in na Ledinski vrh 2108 m visoko, kar je bila tudi najvišja točka našega vzpona. Sestopili smo preko Savinjskega sedla po skalnati poti v krnico Okrešelj do Frischaufovega doma,  od tam pa mimo slapu Rinka v Logarsko dolino. Zadovoljni, da smo prehodili pot z Gorenjske v Savinjsko dolino, smo se ob 19h vrnili domov.  Posebej moramo pohvaliti planinsko vodnico Jerco Šolar, ki nam je nesebično pomagala ob dokaj naporni turi.

   4. oktobra smo se povzpeli na Rudnico nad Bohinjem, na  946m. To je izredno popularna gora, ki se razprostira med  Bohinjem, vasema Brod in Kamnje z ene strani in Staro Fužino, Studorjem in Srednjo vasjo z druge strani.

Pohod smo začeli v vasi Brod, kjer nas je pričakal popularni bohinjski vodič Janez Pikon, izredni poznavalec bohinjskih in tudi drugih gora in je tudi stalni sodelavec na spletnih straneh Gore in ljudje. Gospod Janez nam je tudi pričaral zgodovino Rudnice, pokazal kje so kopali rudo, kako so jo odvažali i.t.d. Po dobri uri hoda smo smo prišli na vrh od koder so razgledi prav pravljični kakor bi bil v avionu z ene strani Bohinj, z druge pa Srednja vas in ostala dolina, ko pa dvigneš pogled pa vidiš Zajamnike in Pokljuške gozdove. V dolino pa smo se vračali po drugi poti proti Fužini in potem po bližnjici in kolesarski stezi do Broda, kjer smo imeli parkirane kombije. Izlet je bil poučen in zelo prijeten.

   Naslednja pot nas bo 16. novembra vodila po Vertovčevih poteh. Planinci vabljeni!

 

Oglejte si tudi