Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
ČET.
22°C
8°C
Oceni objavo

Prgarske dobrote v Deželi ljudskih pravljic

Prebivalce Zasipa so včasih ljudje imenovali Prgarji, vas pa Prgarijo. Prga je ime za hruško tepko. V času habsburške monarhije so vaščani po ukazu oblasti na pobočju Homa zasadili veliko teh dreves. Prgarji so nato tepke posušili, jih zmleli in uporabljali kot nadomestek moke. Največkrat so pekli prgin kruh.

Prgarke, skupina iz Kulturno-umetniškega društva Zasip, se trudijo obuditi tradicijo prgarskih jedi in jih približati širšemu krogu ljudi. Po starih receptih ponovno pečejo okusen prgin kruh. Prgo pa dodajo tudi v druge dobrote, kot so: prgin zavitek, prgini štruklji, prgine rožice, prgine marmelade in džemi z dodatki drugega sadja.

V petek, 24. 7. 2015 je v Deželi ljudskih pravljic pod Stražo potekala degustacija lokalnih dobrot iz Zasipa. Mimoidoče sta na prireditev vabila Divja baba in škrat Lesnik. Najmlajši so se zabavali ob igrah in spremljevalnih delavnicah, malo starejši so svojo srečo poskusili na srečelovu, odrasli pa so poleg degustacije jedi lahko občudovali tudi ročno izdelane prte in lesene izreze iz Zasipa. Že tako odlično vzdušje je popestril zvok harmonike.

Nad dogodkom so bili še posebej navdušeni turisti iz tujih držav, saj po njihovih besedah turistično destinacijo najbolj obogatijo prav avtentične prireditve lokalnih prebivalcev.

 

Bi želeli tudi vi poskusiti prgarske jedi? Degustacija prgarskih dobrot bo potekala tudi v okviru drugih dogodkov:

  • v petek, 7. avgusta od 13. do 17. ure pred Domom krajanov v Zasipu (prireditve v okviru krajevnega praznika);
  • v petek, 14. avgusta od 17. do 19. ure v Deželi ljudskih pravljic pod Stražo;
  • v soboto, 24. oktobra na Prgarskem dnevu v Domu krajanov v Zasipu (prireditve v okviru 90. letnice Kulturno-umetniškega društva Zasip). 

Oglejte si tudi