Logo MojaObčina.si
DANES
2°C
0°C
JUTRI
7°C
-1°C
Logo KUD Zasip
Kulturni dom

KULTURNO-UMETNIŠKO DRUŠTVO ZASIP

Predstavitev

Kulturno-umetniško društvo Zasip je bilo ustanovljeno leta 1925 in od takrat deluje neprekinjeno. Vpeto je v družbeno in društveno življenje v vasi in izven nje. V okviru društva aktivno deluje sedem sekcij, ki preko močne želje po ustvarjanju prenašajo kulturno blago iz vaškega življenja na odrske deske. 
Oktet Lip Bled (pevska dejavnost, umetniška vodja je Vida Mihelčič) s štirideset letno tradicijo navdušuje s koncerti ne le v Sloveniji, temveč tudi izven meja. Vsako leto pripravijo tudi tradicionalni koncert z gosti. V letu 2021 so izdali samostojno publikacijo Oktet LIP Bled - s pesmijo skozi čas s priloženo zgoščeno 29. najlepših slovenskih pesmi.
Prgarke - Aktiv žena Prgarije, vodja Bojana Pipan ter gledališka skupina) navdušujejo staro in mlado s skeči, gledališkimi igrami, vsako leto pa tudi obeležijo slovenski kulturni praznik in osmi marec z recitalom v Domu krajanov v Zasipu. S svojimi kulinaričnimi mojstrovinami razvajajo na vseh dogodkih v kraju in izven njega.
Katarine (vezilje, vodja Mira Zupan) vsako leto pripravijo vsaj dve samostojni razstavi, udeležujejo se številnih razstav, kjer si izmenjujejo izkušnje. Njihovi izdelki so bili nagrajeni tudi na mednarodni ravni. Sodelujejo pri vseh ostalih društvih, v letu 2021 so izdale samostojno publikacijo Katarine - ko spomini oživijo, kjer so predstavljene posameznice, vse njihove razstave ter posamezni prečudoviti izdelki. 
Canticum novum, pevska skupina je bila ustanovljena 2017 in je vsako leto pridobivala nove člane, tako so  v letu 2021 prešli v mešani pevski zbor. Njihova umetniška vodja je Urška Odar. Prepevajo vse zvrsti glasbe in se nenehno izobražujejo, dopolnjujejo svoj repertoar.
Mladi Prgarji (gledališko folklorna dejavnost, vodja Bojana Pipan) so otroška dramska skupina, ki nas razveseljuje s kratkimi avtorskimi predstavami, ohranja kulinarično dediščino z jedmi iz hruške tepke ter se seznanja z običaji njihovih prednic.

Slikarska sekcija (vodja Ciril Kraigher), ki deluje z lokalnimi likovnimi ustvarjalci in sodeluje skupaj z veziljami na samostojnih razstavah, njihov vodja pa se udeležuje vse slikarsko-likovnih kolonij tako doma v občini kot tudi drugje po Sloveniji in tujini. Gre že za tradicijo očeta Marjana Kraigherja, ki je bil vsestranski umetnik v vasi in širše.

Plesna skupina,  (vodja Jože Kralj)skupina 5-6 parov, ki ljubiiteljsko poplesavajo, gojijo umetnost standardnih in ljudskih plesov. 

Ustvarjati kulturne dobrine in bogatiti delovno moč v okolju, kjer živimo, pomeni lepše in bogatejše življenje. Želimo si, da se bo tradicija neprekinjenega delovanja kulturnega društva v Zasipu nadaljevala. Z izdajo zbornika "Kje so tiste stezice" ob 95.letnici društva, s trojezično pripovedko "Tepka iz Zasipa", monografijami Oktet LIP Bled - s pesmijo skozi čas s priloženo zgoščenko 29.najstarejših slovenskih pesmi, Katarine - ko spomini oživijo in zadnjo "Črna umetnost - skozi čas in po poteh mojstra Janeza Rozmana" želijo ohranjati dediščino kraja in jo obogatiti ter se pokloniti vsem, ki v kraju Zasip, kot enem od petih krajevnih skupnosti občine Bled, prispevajo vsak na svoj način za kvalitetnejše življenje.

Zadnje vsebine