Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Mesec dni na Kitajskem

 Ni hao! Vse se je začelo s tem, ko smo s skupino sošolcev na Ekonomski fakulteti (smer turizem) začeli z raziskovalno nalogo »Kitajska kot potencialni turistični trg za Slovenijo«. Raziskovanje nas je pripeljalo do sodelovanja s Konfucijskim inštitutom, do soorganizacije »Dragon Boat« festivala na Bledu in ne nazadnje do povabila na 14-dnevno poletno šolo v Shanghaiu. Odločili smo se izkoristiti ponujeno priložnost in bivanje na Kitajskem podaljšati še za 14 dni, saj smo želeli del potovanja nameniti tudi poglobitvi našega raziskovanja.

 

Program poletne šole je bil vnaprej organiziran. Skoraj vsak dan smo imeli dopoldne 3 ure učenja kitajskega jezika, popoldne pa delavnice in predavanja na temo spoznavanja kitajske kulture ter vodene oglede po mestu. Skupno 20 Slovencev in 20 Hrvatov nas je bivalo v enem od ogromnih Shanghaiskih kampusov. Mesto ima okoli 25 milijonov prebivalcev in živi praktično 24 ur na dan. Obiskovalca najbolj navduši drzna arhitektura osrednjega dela mesta, ki dobesedno jemlje dih. Poleg tega Šanghai slovi po pestrem nočnem življenju, katerega delček smo imeli priliko okusiti tudi sami. Prepričana sem, da vsak Evropejec, ki pride na Kitajsko, doživi kulturni šok. Popolnoma drugačne navade, vsi napisi v pismenkah in izredno slabo znanje angleškega jezika, riž in rezanci za zajtrk, neupoštevanje prometnih pravil, vsepovsod speči ljudje, utrujeni od celodnevnega dela, skratka - popolnoma drugačen svet kot smo ga vajeni. V sklopu poletne šole smo odšli tudi na 3- dnevni izlet v majhno vasico Anhui izven mesta, kjer ljudje še vedno živijo revno, kot v starih časih. Oblačila si perejo kar v reki, ki teče skozi vas in se ukvarjajo pretežno s poljedelstvom. Bivali smo pri nadvse prijaznih domačinih, ki so nam kuhali in nam v nekaj dneh prikazali popolnoma drugačno podobo Kitajske. Poletna šola se je končala z slavnostno večerjo in podelitvijo certifikatov, ki smo si jih prislužili na podlagi opravljenega testa.

 

Preselili smo se v drug kampus v centru mesta, kjer smo spoznali novo skupino slovenskih študentov, ki so obiskovali enomesečno poletno šolo s poudarkom na novih podjetniških idejah in gostujočih predavanjih. Po enem tednu smo se odpravili proti Pekingu. Ekspresni vlak nas je s hitrostjo 307 km/h v nekaj več kot petih urah pripeljal v glavno mesto Kitajske, ki pa se precej razlikuje od Šanghaia. Tradicionalne raznobarvne kitajske zgradbe, ogromno zelenja v velikanskih parkih, prerivanje na metrojih, smrad na ulicah, nepregledne množice ljudi v vrstah pred glavnimi znamenitostmi in za kulinariko tako značilna pekinška raca. Izkoristili smo priložnost in si v vročem avgustovskem dnevu sprehodili tudi po znamenitem Kitajskem zidu. Na splošno so ljudje res prijazni in ves čas nasmejani, le nekoliko so šokirani ob pogledu na zanje povsem drugačne Evropejce. Za potrebe naše raziskave smo obiskali kar nekaj predstavništev na Kitajskem (slovenski, črnogorski in avstrijski konzulat) in na vzorčni skupini nekaj več kot 200 prebivalcev izvedli anketo o potovalnih navadah kitajskih turistov, ki smo jo predhodno dali prevesti v kitajščino.

Kitajska je brez dvoma država, ki bo v bližnji prihodnosti igrala vodilno vlogo v svetu tako tudi na področju turizma. Neuradno bo do leta 2015 potovalo po svetu 100 milijonov Kitajcev. Slovenija ima potencial za privabljanje kitajskih turistov, vendar pa je premajhna, da bi se na tako velikem trgu, kot je kitajski, tržila sama. Priložnost vidimo v povezovanju držav bivše Jugoslavije, kar bi lahko s skupnim marketinškim nastopom ter raznovrstnostjo in prilagoditvijo ponudbe potrebam kitajskih turistov, vodilo do uspeha. Tako izkušnjo, kot je poletna šola v Shanghaiu, priporočam vsem študentom, ob tej priložnosti pa se zahvaljujem tudi Občini Bled za podarjena denarna sredstva, ki so mi omogočila, da sem svoje bivanje na Kitajskem podaljšala še za 14 dni.

Mateja Vilman

Oglejte si tudi