Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Kulturno društvo Rudija Jedretiča Ribno v letu 2016

 Naše društvo je bilo v letošnjem letu zelo dejavno in uspešno.

Odrasla dramska skupina s predstavo Opalo ima vsakdo rad uspešno nadaljuje z gostovanji po raznih krajih Slovenije. Za vlogo Opale je bila glavna  igralka na Festivalu gorenjskih komedijantov nagrajena s priznanjem za najboljšo žensko vlogo.  

Otroška folklorna skupina Ragl´ce že dve desetletji vztrajno nadaljuje folklorno tradicijo.  Kot vsako leto, se jim je tudi letos pridružilo nekaj novih mladih članov iz domače krajevne skupnosti in Bleda.  Novembra so s svojo prisrčnostjo popestrili martinovanje na Blejskem gradu, pripravljajo nov splet za Območno srečanje otroških folklornih skupin. Veseli smo, da nekateri, ki so prerasli mlajšo, zdaj obiskujejo vaje pri starejši skupini, ki je bila v tem letu še posebno dejavna.

Odrasla folklorna skupina je leto 2016 začela z intenzivnimi pripravami na Območno srečanje folklornih skupin. Trud je bil poplačan, saj so dosegli regijski nivo, kar jim je dalo novo energijo ter elan za nadalnje delo. Maja so se predstavili v televizijski oddaji Dobro jutro,  ki so jo snemali na Homu. Avgust je prinesel še dva čudovita dogodka. V Črni na Koroškem so se udeležili festivala  »NA GAUDI SE DOBIMO«, kjer je sodelovalo deset folklornih skupin. Z velikim veseljem so se odzvali vabilu župana Janeza Fajfarja in z njim preživeli  poučno ter lepo nedeljo v Brixnu, hkrati pa na glavnem mestnem trgu prikazali gorenjsko folkloro plesov, pesmi, šegavih običajev.

Najraje se seveda pokažejo domačinom, zato smo veseli, da lahko sodelujejo na različno obarvanih dogodkih širom naše občine, kot so tradicionalni  Večer na vasi na Selu pri Bledu,  semenj na Koritnem, otvoritev turistične sezone na Bledu in na drugih prireditvah. Oktobra so pripravili večer Ličkanje koruze pri KOSEL´NU v Bodeščah in poskušali prikazati, kako so se včasih zbirali vaščani pri tem opravilu ter kaj vse se je  ob takih priložnostih dogajalo.

V juliju sta naša člana Helena in Franci stopila na skupno življenjsko pot. Veseli smo, da smo bili lahko del njune zgodbe in ju, kot se spodobi, s plesi in glasbo pospremili v zakon.

Godci našega društva so se prvič udeležili  območnega srečanja  ljudskih pevcev pesmi in godcev viž »En godec nam gode, en pevec  pa poje,  2016« v Tržiču.  

Leto se res počasi izteka, za naše dejavnosti pa se je »sezona« komaj dobro začela, saj so vodje vseh skupin zdaj zopet polni idej ter s polno paro drvijo zastavljenim ciljem naproti.

Na tej poti  je mnogo ljudi, s katerimi te cilje sploh lahko uresničijo. In prav vsem, tistim, ki so obsijani z lučmi, tistim ki skrbijo za obsijane z lučmi in tistim, ki obsijane pridejo pogledat, hvala. Zavedamo se, da v društvih kot je naše, samo sodelovanje med ljudmi nekaj šteje in da le na tak način kultura lahko preživi. Da bi živela še mnogo dni! Zato še povabilo, da se nam pridružite – na katerokoli stran reflektorjev.

 

KD Rudija Jedretiča Ribno

Oglejte si tudi