Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Kakršna setev, takšna žetev

Kakršna setev, takšna žetev, stari modri rek, ki ga zadnje čase  vse prepogosto pozabljajo tudi vrtičkarji in manjši kmetovalci.


V Semenjalnici verjamemo, da so lastna kakovostna ekološka semena steber prehranske varnosti in zdravega okolja. Dejstvo je, da so stare sorte semen bistveno bolj prilagojene lokalnim razmeram. Nove raziskave kažejo, da hranilna vrednost ter vsebnost vitaminov in mineralov v pridelkih iz leta v leto pada, kar znanstveniki pripisujejo prav uporabi gensko spremenjenih in hibridnih semen.


Po uspešno končanem EU projektu Semenjalnica v partnerstvu z Inštitutom Ekosemena in 7 občinami Zgornje Gorenjske, nadaljujemo s projektom v nekoliko manjšem obsegu.


Še naprej bomo ekološkim pridelovalcem semen zagotovili ustrezno svetovanje in strokovni nadzor nad pridelavo. Poskrbeli za hrambo, zaščito ter odkup pridelanih ekoloških semen. Izmed pridelanih semen bomo izbrali najboljša in jih naslednje leto razdelili istim kooperantom, ter ponovili postopek svetovanja, nadzora in skladiščenja. Inštitut Ekosemena bo poskrbel tudi za laboratorijske analize semen, vodenje in spremljanje zdravstvenega varstva rastlin, redno komunikacijo z ministrstvom, kontrolnimi službami ter sodelovanje v SLO in EU mreži semenarn. Delali bomo na vzpostavitvi mreže odjemalcev. Novost v letu 2021 je, da bomo sodelovanje vzpostavili z osnovnimi šolami ter jim ekološko semenarstvo ter ekološko pridelavo hrane predstavili na učnih vrtovih. Pomembno je, da se otroci zavedajo, da korenje ne raste v trgovini ter koliko truda in časa je potrebno vložiti v proces pridelave hrane. Menimo, da so otroci ključni za širjenje zavesti o pomenu varne hrane.


Naš glavni namen je, da širimo zavest o pomenu starih sort semen ter pomenu ekološkega semenarstva predvsem pa, da izobrazimo ekološke pridelovalce, kako pridelati kakovostno ekološko seme, ter poskrbeti za čim širšo razpršitev ekoloških starih sort semen. Setev dobrega semena je nenazadnje najučinkovitejši predvsem pa tudi najcenejši ukrep za uspešno pridelovanje kmetijskih rastlin. S projektom Semenjalnica skrbimo za ohranjanje semenske in genetske dediščine in s tem za oskrbo s kakovostnimi semeni tudi za prihodnje rodove.

Tudi v letošnjem letu vabimo vse vrtičkarje, da v trgovini Medeni darovi v Čebelarskem centru v Lescah v maju prevzamejo darilne vrečke z ekološkimi semeni graha in fižola.


Projekt Semenjalnica v letu 2021 sofinancirajo Občina Bled, Občina Bohinj, Občina Gorje, Občina Jesenice, Občina Kranjska Gora, Občina Radovljica, Občina Žirovnica in Inštitut za ekološke raziskave in trajnostni razvoj Ekosemena.


Nina Kobal, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Oglejte si tudi