Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Jaslice v Grajskem kopališču

V Grajskem kopališču na Bledu so postavljene posebne jaslice, ki si jih lahko ogledate vsak dan od 16. do 20. ure do vključno 1. januarja.

 

Jaslice so kipci ali slike, postavljene za božične praznike kot ponazoritev Kristusovega rojstva. Značilne so za Rimskokatoliško cerkev in Katoliške cerkve vzhodnega obreda. Prva znana upodobitev živih jaslic sega v leto 1223, ko je sv. Frančišek Asiški v Grecciu (Italija) obhajal božični večer v votlini nad vasjo. Na Slovenskem so prvi postavili jaslice jezuiti. To je bilo v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani leta 1644. V njih so poldrugi meter visoke osebe, kipi, v zaporednih različnih prizorih predstavljale božične skrivnosti.

 

Vabimo vas, da si ogledate največje stalno postavljene jaslice v Sloveniji. Postavljene so v Grajskem kopališču. V soju luči, zvokih glasbe in čudoviti kulisi adventnega časa bodo prava paša za oči. Izdelane so v naravni velikosti in unikatno poslikane v lokalnem okolju. Člani slikarskega društva Atelje Bled in ostali vpleteni so opravili več kot odlično delo. V petih posameznih prizorih božične zgodbe, razporejenih ob obali jezera, boste poleg figur lahko občudovali tudi žive živali, se pogreli ob domačem ognjišču, obesili svoj obesek na božično drevo se okrepčali s toplimi napitki…

 

Na ogled je 5 postavitev:

- pastir na paši

- gorenjska družina

- sv. trije kralji prihajajo

- nadangel Gabriel

- sv. družina v pastirskem stanu

Oglejte si tudi