Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Dr. Danica Purg: Vsak voditelj je odgovoren ne le za svoje podjetje, ampak tudi za razvoj celotne družbe

IEDC - Poslovna šola Bled letos praznuje 35 let obstoja. Kakšni so bili pravzaprav začetki šole, so se takratni in zdajšnji cilji, ki jih imate pred seboj, razlikovali?

 

IEDC – Poslovno šolo Bled sem ustanovila leta 1986 na Brdu pri Kranju kot eno prvih poslovnih šol v Srednji in Vzhodni Evropi, ki se je ob prelomu tisočletja preselila na Bled. Šola je bila ustanovljena z namenom profesionalizacije managerskega poklica. Na začetku je bil poudarek na funkcionalnih znanjih in spoznavanju zakonitosti tržnega gospodarstva. Danes pa se osredotočamo na razvoj voditeljstva in managerjev, da bodo znali motivirati in inspirirati svoje zaposlene, delovati v skladu z največjimi etičnimi standardi, poslovati globalno in zgraditi zaupanje med delodajalcem, zaposlenimi, potrošniki oz. strankami ter ostalimi deležniki.

 

Komu je šola namenjena danes, kdo so vaši študentje?

 

Od ustanovitve do leta 2021 se je na šoli izobraževalo več kot 94.000 managerjev in bodočih managerjev iz 100 držav. Že od začetka sem imela vizijo šole kot mednarodne institucije s profesorji z najboljših poslovnih šol s celega sveta in mednarodnimi udeleženci.

 

Mreža IEDC diplomantov, tistih, ki so zaključili daljše programe, danes šteje že 5.499 članov iz 75 držav, od teh je 1.465 MBA diplomantov in 11 doktorandov. Alumni klubi delujejo v 16 državah.

 

Ena izmed osrednjih tem razvoja na več področjih, tudi na poslovnem, je trajnostni razvoj. Kako ga vpletate v svoje učne procese?

 

Eno izmed glavnih poslanstev IEDC-Poslovne šole Bled je izobraziti odgovorne voditelje, ki bodo vodili poslovanje na drugačen način. Vsak voditelj je v bistvu odgovoren ne le za svoje podjetje, ampak tudi za razvoj celotne družbe. V tem smislu so trajnostni razvoj, umetnost in voditeljstvo v povezavi z etiko in vodenjem podjetij trije glavni stebri našega izobraževalnega procesa.

 

Smo ena prvih šol na svetu, ki je v svoj program vključila vsebine vezane na družbeno odgovornost in trajnost. Predmet poslovno etiko smo tako kot ena izmed prvih managerskih šol na svetu vključili kot obvezen predmet na podiplomskem študiju managementa MBA, že leta 1993. A zgolj vključevanje tovrstnih predmetov vsekakor ni dovolj, temveč se moramo truditi, da se trajnostne vsebine, načela in vrednote, upošteva in integrira v celoten študijski program. To je namreč edini način, da dosežemo tisto, kar je zares pomembno, to pa je, da pri študentih vzgajamo trajnostni način razmišljanja.

 

Na naši šoli delujeta od leta 2008 Coca-Colina katedra za trajnostni razvoj, od leta 2018 pa Inštitut WISE (World Institute for Sustainability and Ethics in Rising Economies). WISE je globalni inštitut za trajnostno in etično delovanje v rastočih gospodarstvih. Sedež ima na Bledu, regijske prostore v Kölnu, na Kitajskem in v Afriki, v kratkem pa se širi tudi Rusijo, Južno Ameriko in Indijo. Ustanoviteljice inštituta so štiri mednarodno znane poslovne šole: IEDC-Poslovna šola Bled, Slovenija; Poslovna šola v Kölnu, Nemčija; Poslovna šola Univerze v Stellenboschu, Južna Afrika; Nacionalni inštitut za inovacije v menedžmentu na Univerzi Zhejiang, Kitajska. Delovanje WISE inštituta podpirata tudi NLB in Luka Koper, ki sta tudi ustanovna člana inštituta.

 

 

Kakšna je po vašem mnenju prihodnost izobraževanja, kakšna znanja bodo potrebna čez 10, 20 let?

 

V prihodnosti bodo imele večjo vlogo veščine kot je navdih, inspiracija, intuicija, čustvena inteligenca in odprtost za velike, nove ideje. V bistvu gre za ravnotežje med visoko tehnologijo in velikim vplivom intuicije in inspiracije. Temu večkrat rečem razmerje med »high-tech« in »high-touch«. Da bi imeli več časa za tisto drugo, torej »high-touch«, moramo imeti več pomoči napredne tehnologije. Podjetja bodo morala storiti veliko več za razvoj in obstanek talentiranih ljudi pri njih. Strateško planiranje kadrov bo postalo najpomembnejši izziv za vodilne in mlajši bodo pomagali starejšim pri učenju digitalnih spretnosti, starejši pa bodo postali bolj cenjen kader zaradi svojih izkušenj in intuicije.

Pri nas na IEDC-Poslovni šoli Bled se trudimo, da bi razvili intuicijo pri študentih in jih prek metafore umetnosti naučili poslušati, opazovati, čutiti.

 

Naša šola je umetniška galerija in imamo lepo zbirko več kot 150 umetniških del.

 

Potreba po vseživljenjskem izobraževanju je danes več kot očitna. Menite, da se zaradi hitrega razvoja znanosti in tehnologije lahko spremeni tudi formalni način izobraževanja?

 

Da. Danes morajo biti izobraževalne ustanove fleksibilne, da lahko prilagajajo svoje programe vedno spreminjajočim se potrebam podjetij in družbe. To pomeni tudi fleksibilnost pri angažiranju profesorjev, ki k nam prinesejo nova znanja.

 

 

Kakšna je vpetost šole v lokalno, blejsko okolje, kaj šola lahko ponudi domačinom?

 

Bled je postal del identitete in blagovne znamke IEDC-ja. Šola je tesno vpeta v lokalno okolje, sodelujemo z Občino, ki je tudi ena izmed naših lastnikov, z blejskimi hoteli in privatnimi namestitvami, saj naši udeleženci in študentje prispevajo na Bledu tudi več kot 24.000 nočitev na leto, mnogi od njih ostanejo tu več tednov. V preteklosti je skupina študentov podiplomskega študija managementa pripravila MBA projekt za razvoj blejskega turizma, za šolanje pri nas pa smo tudi že podelili nekaj štipendij blejskim turističnim delavcem. Pri določenih izobraževalnih programih, npr. pri seminarju o razvoju tima angažiramo Janija Klemenčiča in Miha Piriha ter z njima organiziramo praktični del seminarja, t.j. veslanje na blejskem jezeru.

 

V 21 letih, odkar smo na Bledu, smo prenovili oz. na novo zgradili tri stavbe, ki so bile prej v slabem stanju in s tem prispevali k lepoti stavbne dediščine na Bledu. Ker je šola tesno povezana z umetnostjo, poleg stalne zbirke prirejamo tudi gostujoče razstave slovenskih umetnikov. Tako smo npr. pred tremi leti gostili razstavo Rudija Skočirja, letos pa smo razstavljali dela Melite Vovk v okviru vse blejske razstave. Ti dogodki so vedno odprti za javnost in vedno smo veseli obiska občanov Bleda, kot tudi vodstva Občine.

 

Primerov sodelovanja in kaj šola nudi lokalnemu okolju je seveda še veliko več. Lahko zatrdim, da se bomo še naprej trudili biti tesno povezani z Bledom in njenimi prebivalci ter delati po principu, da ne nudimo le odličnega znanja, ampak da smo tudi relevantni za aktualne probleme družbe (lokalne, regionalne in globalne).

 

 

Kaj si želite za prihodnost?

 

Moja želja je, da kot družba najdemo trajnostne rešitve na naše probleme in da mi, kot šola, »vzgajamo« managerje, ki bodo usposobljeni za pravilno reševanje teh izzivov. To je naša odgovornost in tudi poslanstvo. Na vseh področjih dela stremimo k izboljšanju, inovacijam in postati še bolj mednarodni.

 

Pred nami pa je nov projekt, in sicer prenova TVD Partizana, ki smo ga pred nekaj leti kupili od Občine. S prenovo ne bomo le polepšali okolice, ampak bomo pridobili dodaten prostor za različne dejavnosti: od izobraževalnih, kulturnih do športnih, in mu s tem ohranili pridih, ki ga je včasih imel. Veseli me, da so priprave v teku.

 

Iva Eibel in Romana Purkart

Oglejte si tudi