Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Gradbeno dovoljenje za Kolesarsko povezavo Bled – Bohinj

Za projekt izgradnje kolesarske povezave Bled – Bohinj, za katerega si na Bledu in v Bohinju prizadevamo že nekaj let, je Upravna enota Radovljica 13. oktobra 2021 izdala gradbeno dovoljenje. Za nami so danes poleg gradbenega dovoljenja tako že uspešno prebrodeni izzivi priprave investicijske in projektne dokumentacije ter pridobitev sredstev iz Dogovora za razvoj regij, trenutno pa se pripravlja že razpisna dokumentacija za objavo razpisa. Občini sta skupaj z investitorjem, Direkcijo RS za investicije, v zadnjih dveh letih vložili veliko napora ne le v samo traso kolesarske povezave, ki je s tehničnega vidika izjemno zahtevna v etapi skozi Sotesko, ampak tudi v dogovore in pridobivanje mnenj in soglasij s strani soglasodajalcev ter ostalih deležnikov.

 

Kolesarska povezava med Bledom in Bohinjsko Bistrico z vidika trajnostne mobilnosti predstavlja eno izmed strateških kolesarskih povezav obeh občin in Gorenjske. Tako Občina Bled kot tudi Občina Bohinj sta sprejeli Celostni prometni strategiji, s katerima sta začrtali vizijo trajnostne prometne politike. V skladu z obema strategijama je oblikovanje pogojev za izkoriščanje potencialov kolesarjenja opredeljeno kot eno od strateških stebrov nove prometne politike občin Bled in Bohinj, kot eden ključnih ukrepov pa je v obeh strategijah je izpostavljena prav kolesarska povezava med obema zaposlitvenima in turistično-gospodarskima središčema Bledom in Bohinjsko Bistrico.

 

Trasa povezave je razdeljena na odseke in etape:

1.            Odsek 1 – Bled – Obrne, ki vključuje 4 etape, in sicer:

a.            Etapa 1: Mačkovec - Bled

b.            Etapa 2: Mačkovec

c.             Etapa 3: Mačkovec – Bohinjska Bela

d.            Etapa 4: Bohinjska Bela – odcep Obrne

2.            Odsek 2: trasa skozi Sotesko, ki vključuje 7 etap, in sicer:

a.            Etapa 1: Obrne nadvoz

b.            Etapa 2: Obrne – Soteska

c.             Etapa 3: Most Soteska – servisna cesta ob Železniški postaji

d.            Etapa 4: Servisna cesta ob ŽP – obračališče HE

e.            Etapa 5: Obračališče HE – podvoz pod železniško progo (mimo galerije ŽP),

f.             Etapa 6: gozdna cesta

g.            Etapa 7: most čez Savo Bohinjko (Mokri Log)

3.            Odsek 3: Soteska Bohinjska Bistrica (predmet uveljavljanja sofinanciranja)

 

Celotna trasa kolesarske povezave znaša 19.944m, pri čemer je dolžina prvega odseka  5.888m, drugega odseka  5.097m in tretjega odseka 8.959m.

 

Vrednost projekta, ki vključuje gradbena dela, projektno tehnično in investicijsko dokumentacijo, informiranje ter nadzor z inženiringom, je ocenjena na preko 16 mio EUR.

 

Občini Bled in Bohinj sta pretežno turistični občini, zato sta prometni sistem in tudi dnevna migracija prebivalstva zelo odvisna in obremenjena z individualnim motornim prometom, ki ga dodatno generira turistični obisk. Obe občini sta na podlagi sprejetih strategij aktivno pristopili k preobrazbi tradicionalnega »motoriziranega« prometnega modela k bolj trajnostni prometni politiki. Kolesarska povezava Bled – Bohinj je velik korak k temu cilju.

 

Rok Prešern, Občina Bled

Oglejte si tudi