Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
3°C
-2°C
JUTRI
3°C
-7°C
Deli
5445

Spodbude v kmetijstvu v letu 2016

Sredstva za spodbujanje kmetijstva in razvoja podeželja v občini Bled za leto 2016 so bila razdeljena. Na javni razpis Občine Bled je v letu 2016 prispelo deset vlog posameznikov, s katerimi so prosilci zaprošali za dodelitev slabih 20.000 EUR. Komisija je na podlagi Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Bled za programsko obdobje 2015 – 2020 sorazmerno razdelila 15.000 EUR, in sicer za:

 • Ukrep 1: Pomoč za naložbe v opredmetena ali neopredmetena sredstva na kmetijskih gospodarstvih v zvezi s primarno kmetijsko proizvodnjo
  • nakup vrtavkastega zgrabljalnika in postavitev kmečke lope – 3.678,06 EUR
  • nakup električnega pastirja – 219,89 EUR
  • nakup žitne sejalnice – 3.674,39 EUR
  • nakup nahrbtne kose – 339,17 EUR
  • nakup sejalnice – 3.678,06 EUR
 • Ukrep 5: Pomoč za naložbe v dopolnilne dejavnosti na kmetijah - de minimis
  • nakup hladilne omare in strojčka za vakumsko pakiranje – 1.049,86 EUR
  • nakup hladilnika in nabavo promocijskih brošur – 265,61 EUR
 • Ukrep 7: Gozdarski ukrepi - investicije za delo v gozdu
  • nakup motorne žage – 335,41 EUR in 297,36 EUR

Komisija je sredstva razpisala tudi za ukrep 4 (Pomoč za naložbe za ohranjanje kulturne in naravne dediščine na kmetijskih gospodarstvih) in ukrep 6 (Pomoč za izobraževanje in usposabljanje na področju nekmetijskih dejavnosti na kmetiji ter predelave in trženja), vendar na Občino za omenjena ukrepa ni prispela nobena vloga.

V okviru ukrepa 8 (Podpora delovanju društev s področja kmetijstva, gozdarstva in razvoja podeželja) je bilo razdeljenih slabih 5.000 EUR, in sicer Čebelarski zvezi Gorenjske, Društvu za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Gorenjska, Društvu za varstvo okolja Bled, Čebelarskemu društvu Bled – Gorje, Govedorejskemu društvu Zgornje Gorenjske, Društvu rejcev drobnice Zgornje Gorenjske in Društvu žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje.

Tudi letos Občina Bled del svojih sredstev namenja za razpis na področju kmetijstva. Za kmete posameznike bo razpis predvidoma objavljen še v prvi polovici leta, za društva pa v drugi polovici leta 2017.

Zaradi vsakoletnih polemik v zvezi s polivanjem gnojevke in neizogibnega smradu, ki pri tem nastaja, je Občina Bled v letu 2016 preostanek sredstev v višini slabih 5.000 EUR namenila za nakup preparata, ki pospeši zorenje gnojevke in s tem zmanjša smrad ob razvozu. Ga. Tatjana Grilc iz Kmetijsko svetovalne službe KGZ Kranj in mag. Andrej Nose, zastopnik za dobavo preparata »Plocher« za Slovenijo, sta v preteklih dneh med blejske in gorjanske kmete razdelila 88 l in 76 kg tovrstnega preparata in kmete podučila o pravilni uporabi tega.

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!