Logo MojaObčina.si

Bled

JUTRI
3°C
0°C
NED.
1°C
-5°C
Deli
8141

Dve novi lipi za Prešernovim spomenikom

Bled – Komisija Občine Bled je sprejela odločitev, da se stara lipa, ki je rasla za Prešernovim spomenikom ob Zdraviliškem parku, odstrani. Komisijo sicer sestavljajo strokovnjaki za drevesa in zelene površine, in sicer predstavniki zavodov za kulturno dediščino, varstvo narave in gozdove ter predstavnika občine.

»Drevo je bilo bolno, polno bele omele in osebno zelo obžalujem, da smo morali sprejeti takšno odločitev,« pravi župan Janez Fajfar. Dodaja, da so sicer izkušnje z bolnimi drevesi na Bledu žal slabe. »Spomnite se samo drevesa, ki je padlo z igrišča za mali golf na Ljubljansko cesto, dobro, da se je to zgodilo ponoči,« je še spomnil župan. Prav tako še ni zaključena tožba zaradi padlega drevesa na parkiran avto na promenadi v času žledoloma.

Najstarejšemu slovenskemu spomeniku Prešernu bosta po novem senco delali kar dve lipi – učenci in učenke blejske osnovne šole bi ju morali posaditi ravno dan pred kulturnim praznikom v sklopu svoje proslave, vendar je zapadli sneg 7. februarja to preprečil. Zdaj sta lipi posajeni, želimo jima dolgo in zdravo življenje!

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 1

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.

Marjan Kalan 24. 02. 2018

Tudi drevesa imajo svoj življenjski cikel. Odločitev o podrtju lipe zanesljivo ni bila lahka, očitno pa utemeljena. Pohvalno je, da bosta njeno mesto sedaj krasili kar dve! Le kako bi to potezo nadgradil Plečnik ali dr. Prešeren? Morda s postavitvijo sedežnih kamnov pod njima? Na katerih bi sprejemali za kraj pomembne odločitve? Lipa zelenela je; sedaj bosta cveteli dve!