Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Dr. Petra Fajfarja zamenjal Iztok Čop

Veslaški klub Bled je eden izmed najuspešnejših športnih klubov v zgodovini Slovenije. Zadnjih petnajst let ga je vodil dr. Peter Fajfar, zdaj pa je vodenje kluba prevzel olimpijski šampion Iztok Čop.

Dr. Peter Fajfar se poslavlja z izjemno dediščino -  pod njegovim vodstvom kluba je namreč stekla ena največjih investicij po izgradnji veslaškega centra. » Ko sem leta 2003 postal predsednik Veslaškega kluba Bled, je bila veslaška infrastruktura v dokaj slabem stanju. Od zadnje večje investicije v Veslaški center Bled, ki je bila v okviru svetovnega veslaškega prvenstva leta 1989, se v objekte ni več vlagalo. Prvo večjo obnovo, predvsem hangarja, smo izvedli s prostovoljnim delom leta 2005, ko je Bled proslavljal 100-letnico veslanja.  Istega leta smo postavili novo štartno hišico, ki jo je pozimi uničil led. V klubu smo se zavedali, da samo s prostovoljnim delom in lastnimi sredstvi ne bomo zmogli celovite obnove veslaška infrastruktura. V letih 2007 do 2009  smo bili uspešni pri pridobitvi sredstev s strani Ministrstva za šolstvo in šport ter Fundacije za šport. V obnovo in rekonstrukcijo startnega in ciljnega prostora ter v oprema za organizacijo regat smo investirali dobrih  300.000 evrov«, se spominja.  Skupaj z Občino Bled in Veslaško zvezo Slovenije so nato leta 2008 pridobili evropska kohezijska sredstva v višini 3.5 milijona evrov za obnovo veslaške infrastrukture, takrat so obnovili Veslaški center in ciljno regatno areno Zaka. » Ta projekt je bil širšega pomena. Vsekakor so se izboljšali pogoji za treniranje in izvedbo veslaških prireditev najvišjega ranga. V sklopu projekta pa se je uredila tudi obala v Mali in Veliki Zaki, montažne tribune so bile dane v uporabo na atletskem stadionu, splavi pa v grajsko kopališče,« pravi dr. Fajfar.

Veslaški klub Bled vsako leto organizira sam oz. v soorganizaciji z Veslaško zvezo Slovenije tri regate: prvomajsko, mednarodno in državno prvenstvo. Leta 2014 so izvedli prvo veteransko regato, leta 2016 pa prvo regato za najmlajše kategorije. Poleg tradicionalnih regat so v tem obdobju uspešno organizirali še pet veslaških prireditev pod okriljem mednarodne veslaške zveze FISA, predvsem svetovno prvenstvo in svetovno veteransko prvenstvo sta predstavljala presežek v organizacijskem smislu, za kar so prijeli pohvale s strani Svetovne veslaške zveze FISA in njenega predsednika.  Veteransko prvenstvo je glede na število udeležencev do sedaj absolutno največji dogodek pod okriljem FISA.

Veslaški  klub Bled sodi med najelitnejše veslaške klube. Redki klubi v svetu se ponašajo z 52 kolajnami z olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstvih v vseh starostnih kategorijah. In kako je bilo v zadnjem obdobju? »Tudi v zadnjih petnajstih letih je klub dosegel izjemne tekmovalne rezultate in le dvakrat se je zgodilo, da v tekočem letu domači veslači niso osvojili nobene prestižne kolajne. Najbolj odmevni sta kolajni z olimpijskih iger v Atenah in Londonu ter šest kolajn s članskih svetovnih prvenstvih, od tega dva naslova svetovnih prvakov. Člani so osvojili še eno kolajno na evropskem prvenstvu, dve na sredozemskih igrah in kar triindvajset kolajn na tekmah svetovnega pokala,« pojasnjuje dr. Fajfar. V kategoriji mlajših članov so bile osvojene tri kolajne, od tega ena na svetovnem in dve na evropskih prvenstvih. Mladinci so osvojili pet kolajn na svetovnih prvenstvih, od tega dve zlati, ter štiri na evropskih prvenstvih, od tega eno zlato. Na državnih prvenstvih je pa bil klub v glavnem prvi ali drugi po osvojenih naslovih državnih prvakov v vseh starostnih kategorijah.

 

Veslanje pa je pomembno tudi zaradi širšega vpliva na lokalno skupnost in na gospodarstvo. »Veslaški dogodki so v zadnjih 60 letih po grobi oceni neposredno ustvarili preko 200.000 nočitev in mnogo milijonov evrov prihodkov samo iz tega naslova. Posredno so pa te številke še mnogo večje. Na primer, svetovno prvenstvo v veslanju leta 2011 je po podatkih FISA spremljalo 140 milijonov TV gledalcev širom po svetu. In kaj je boljša promocija Bleda in Slovenije kot turistične destinacije vredne obiska, kot so izvrstni posnetki kamer te prečudovite blejske sklede,« še pravi bivši predsednik kluba.

Novega predsednika Iztoka Čopa smo seveda najprej vprašali, kdaj lahko pričakujemo generacijo veslačev in veslačic, ki bodo tako uspešni, kot je bila njegova.

»Upam, da čim prej, sicer pa je to tek na dolge proge, v športu je treba biti potrpežljiv. Dejstvo je, da vse v klubu čaka še nekaj let razvoja, da bodo prišli na najvišjo raven. Na žalost je bil osip veslačev v zadnjih letih velik, prevelik, cele generacije so odšle ali prenehale trenirati, z mojim odhodom in odhodom Luke Špika je zazevala nekakšna generacijska luknja,« pravi Iztok Čop in dodaja, da ga bolj skrbi to, da na Bledu nimamo posadke na jezeru, ki bi sodila v svetovni vrh. »Izjemno je namreč pomembno,. Da imajo ostali veslači pred seboj vedno čoln, ki jim je za vzor in s katerim se lahko konkretno primerjajo. Na Bledu in v Sloveniji si lahko namreč hitro dober, za preboj v svetovni vrh pa potem lahko zmanjka. Sam se imel to srečo, da so bili moji kolegi, ko sem začenjal, v svetovnem vrhu,« še pravi novi predsednik Veslaškega kluba Bled, Iztok Čop. 

In kako je z mladimi, je možno, da kakšen šport, namreč blejski in okoliški otroci imajo veliko možnosti, jemlje mlade?

» Ne, to ravno ne bi rekel, bolj vidim problem v tem, da vsi klubi težimo k naboru mladih, da ne rečem premladih otrok, namesto da bi nekako strnili vrste in zelo mladim ljudem ponudili znanja z vseh primerljivih športov, tudi skozi igro. Tako bi otroci imeli več možnosti, strokovnjaki v posameznih športnih panogah pa seveda več izbire. Tukaj so problem tudi straši, ki po mojem mnenju svoje otroke zelo zgodaj silijo v šport,« še pravi Iztok Čop.

Veslaški klub Bled je vključen v Erasmus+ Sport projekt – Inovativni klubi za dvojne poklicne poti za obdobje 2016-2018. Projekt sofinancira Evropska komisija, vanj pa so vključeni še partnerji iz Banyolesa (Katalonija, Španija), Perpignana (Francija), Amsterdama (Nizozemska) in Bologne (Italija). Glavni namen programa je zagotavljanje pogojev za usklajevanje šolskih in športnih obveznosti za vključene veslačice in veslače, ki so obenem deležni nadstandardnih pogojev za trening, testiranja, meritve in svetovanja. Projekt se je začel še v času vodenja dr. Petra Fajfarja, pozdravlja pa ga tudi novi predsednik kluba.

Iztok Čop glede sodelovanja z Veslaško zvezo Slovenije pravi, da je klub seveda usmerjen v vrhunske dosežke, zato brez obojestranskega sodelovanja ne gre, poleg tega pa je Bled tudi prizorišče največjih tekmovanj na svetovni ravni, tako da gre sodelovanje tudi vse do Mednarodne veslaške zveze.

Pomembno pa je seveda tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo. Kot pravi Iztok Čop, verjame, da bo tudi to uspešno, želi pa si, da bi bil režim plovbe na Blejskem jezeru urejen drugače. »Naši poletni treningi namreč ne potekajo tako, kot e treba, saj so že zjutraj po celem jezeru v vodi kopalci, ki s tem seveda najbolj ogrožajo sebe, prav tako pa tudi naše veslače.« Dodaja, da upa, da bodo z Občino Bled uspeli najti rešitev tudi za to.

Romana Purkart

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi