Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Dobre napovedi za Blejski grad

V Zavodu za kulturo Bled (ZK Bled) v letošnjem letu nadaljujejo z uresničevanjem zastavljenih projektov: celovito prenovo Blejskega gradu, funkcionalnoposodobitvijo Festivalne dvorane in programom kulturnega dogajanja v kraju.Letošnji prihodki bodo tako namenjeni predvsem omenjenim projektom in zapoplačilo realiziranih aktivnosti v preteklem slavnostnem letu.

Na Blejskem gradu nameravajo v prihodnje z ureditvijo  podstrešnih etaž nad muzejskim delom in restavracijo pridobiti dodatnih 400 kvadratnihmetrov prostora. Uredili bodo tudi še preostale dostopne poti, ki vodijo nagrad. Skupaj z Občino Bled kot lastnikom pa se bodo lotili še nadaljnjihposegov v okviru Festivalne dvorane. Letos bodo dokončno določili tudi mikrolokacijo in prostorske dimenzije za izgradnjo grajskega dvigala zaobiskovalce. Glede na spomeniške zaščite grajskega kompleksa in strokovnamnenja je edina sprejemljiva varianta izgradnja dvigala, umeščenega v grajskoskalo. Iz okolice (z izjemo vhoda) dvigalo tako ne bo vidno in ne bo vplivalona sedanji izgled gradu kot celote. Za investicije na gradu bo po ocenahpotrebnih od 2,5 do 3,5 milijona evrov, za kar si bodo v ZK Bled prizadevali pridobiti tudi evropska sredstva.

 

Direktor ZK Bled Matjaž Završniko letošnjih načrtih: «Podobno intenzivna obdobja in obsege kot v lanskem slavnostnemletu lahko ponovno pričakujemo v prihodnjem in naslednjih letih. Letošnje letopa bo namenjeno predvsem pridobivanju vse potrebne dokumentacije in dovoljenjza prenovo tistih delov gradu, ki na to še čakajo. Dokumentacijo nujnopotrebujemo tudi za potrebe sodelovanja na razpisih za sofinanciranjeaktivnosti, predvsem za sredstva EU, saj smo vse dosedanje investicijeizpeljali s sredstvi iz poslovanja, pridobljenimi izključno iz naslova vstopninin organiziranih aranžmajev na gradu.«

 

Blejskigrad je lani obiskalo 235.038 obiskovalcev, 21 % domačih in 79 % tujih, kar je12 odstotkov več kot v letu 2010. Največ tujih obiskovalcev je prišlo iz VelikeBritanije, Japonske in Italije. Med državami, ki se po obisku  Blejskega graduuvrščajo med prvih deset so še Nizozemska, Izrael, Avstrija,Rusija, Madžarska,Hrvaška, Nemčija in ZDA. V prvem tromesečju letošnjega leta je Blejski grad žeobiskalo več kot 30.000 obiskovalcev, kar je 5 % več kot v istem obdobju lani, so sporočili iz Zavoda za kulturo Bled.

Oglejte si tudi