Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Dijaki in študentje na Bledu okronali evropski dan jezikov

Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Gorenjska (RAGOR) je na evropski dan jezikov, 26.9.2017 organizirala akcijo s katero želi obeležiti jezikovno pestrost Evrope in poudariti pomen učenja tujih jezikov. »Z vsakim novim jezikom, ki ga govoriš, živiš novo življenje. Če govoriš samo en jezik, živiš samo enkrat.« Češki pregovor je eden od sloganov evropskega dneva jezikov, kateremu smo posvetili akcijo.

 

Akcija »Pogovori se z menoj« je potekala ob Blejskem jezeru med 10. in 13. uro v kateri so sodelovali dijaki Gimnazije Jesenice in Srednje šole Jesenice ter študentje Višje strokovne šola za turizem in gostinstvo Bled. Z občani in turisti se je okoli 60 dijakov in študentov pogovarjalo v tujem jeziku, ki so ga imeli navedenega na prepoznavnih rumenih majicah. Omejili smo se na tri jezike, in sicer angleščino, nemščino in italijanščino. Rumene majice dijakov so turistom tako bodle v oči, da so  tudi sami povpraševali kaj počnemo. Osveščali smo mimoidoče o evropskem dnevu ter pomenu znanja tujih jezikov v današnjih časih. Saj drugi pregovor pravi: »Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš!« Pogovori so tekli v različne smeri – šolstvo, zdravstvo, turizem, gospodarstvo in davki države. Pohvalimo se lahko tudi, da smo rešili zagato angleškega zakonskega para. Mož je namreč pozabil doma zdravila. Spremljali smo jih do lekarne in z belim receptom ter evropsko kartico zavarovanja uredili, da je svoja zdravila dobil brezplačno. Čas, ki se je vlekel ob pisanju dokumentacije pa je bil poplačan z radostnim pogledom dedka, ko je prejel svoj paketek.

 

»Srečali smo turiste iz Kanade, Velike Britanije, Južne Koreje, Madžarske, Kitajske, Havajev, Turčije, Nemčije, Indije, ZDA, Japonske, Mehike, Prekmurja... Tri ure so minile kot bi mignil in kljub sivemu vremenu so naše barvaste majice ustvarjale živahno vzdušje. Naši sogovorniki so od nas odhajali z nasmehom na obrazu, mi pa tudi nismo ostali ravnodušni. To je bila izkušnja, ki bi jo vsi z veseljem še kdaj ponovili«, je povedala dijakinja Gimnazije Jesenice Lucija Mežek.

Sodelujočim šolam, dijakom in študentom se ob tej priložnosti zahvaljujemo za sodelovanje v akciji in uspešno praznovanje jezikovne raznolikosti v Evropi.

 

Eldina Čosatović, mag. posl. ved

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Europe Direct Gorenjska

Oglejte si tudi