Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Delovanje vrtca v času epidemije

Vrtec Bled je v času zaprtja vrtcev zaradi epidemije, po sklepu župana o izjemah ob zaprtju vrtcev, omogočal varstvo in vzgojo otrokom, kjer sta bila oba starša zaposlena in varstva za otroke nista mogla zagotoviti na drug način.


Organizacija dela je bila v tem času precej specifična, saj je bilo v skupinah, po priporočilih za preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni, v vrtcu precej manj otrok kot običajno. Tedensko smo starše povprašali o potrebi po varstvu za prihajajoči teden in na podlagi prijav oblikovali skupine. Bratci in sestrice so bili skupaj v skupinah, saj smo s tem zmanjšali možnost prenosa morebitnih okužb v več skupin. Strokovni delavci so ves čas delali z zaščitnimi maskami in skrbeli za dodatno razkuževanje. Prav tako se otroci iz različnih skupin niso med seboj družili, ni bilo jutranjega in popoldanskega združevanja otrok. Vsaka skupina je bila mehurček zase.

Kljub zaprtju vrtcev in vsem priporočilom ter omejitvam pri delu pa smo se zaposleni zelo potrudili, da je bilo otrokom (tako tistim doma, kot tudi tistim v vrtcu) kar se da lepo in da smo ostali povezani. V sklopu projekta Krepimo družine smo želeli, da smo zaposleni v pomoč staršem v tem času, zato smo z njimi in otroki sodelovali na različne načine. Odprli smo profil Vrtca Bled na družbenem omrežju Facebook, kjer staršem nudimo podporno in svetovalno dejavnost, da bi bila olajšali vlogo starševstva.


Vzgojitelji so redno sodelovali z otroki, in sicer na daljavo: pošiljali so jim e-sporočila, se posneli in posredovali posnetke, z otroki so se srečevali preko aplikacije Zoom, pošiljali fotografije (spomini na vrtčevsko dogajanje, kaj počnejo doma), voščila za rojstne dneve, ideje za preživljanje prostega časa, po pošti so otrokom poslali paketke z materialom izdelavo novoletnih voščilnic …). Ker nas letos dedek Mraz v vrtcu ni mogel obiskati, smo to rešili tako, da smo otrokom posredovali posnetek čarovnika Tonija, ki je posebej za naše otroke povabili dedka Mraza. Tako smo poskrbeli, da je dobri mož kljub trenutnim razmeram »obiskal« vsakega otroka in ga razveselil, navihani čarovnik Toni pa je poskrbel za smeh otrok na domačem kavču. V sodelovanji z Bled TV smo posneli tudi pravljice za otroke, ki so jih predvajali na televiziji, staršem pa smo posredovali tudi povezave za ogled.

Otroci, ki so v tem času obiskovali vrtec, so v prijetnem okolju ustvarjali, spoznavali nove prijatelje, se igrali, preizkušali nove stvari, veliko časa preživeli na prostem, zapadel je prvi sneg, pekli piškote, plesali in okrasili vrtec. V decembru smo si pričarali praznično vzdušje: prižgali smo lučke, Miklavžu nastavili pehar, izdelali voščilnice, lanterne, narisali in napisali pisma starostnikom iz doma upokojencev v Radovljici, imeli slavnostno kosilo in se posladkali s potico.


Da pa je delo dobro potekalo in da smo ostali povezani, smo se tudi zaposleni večkrat podružili na Zoom srečanjih.

Naše glave so polne idej, za katere že komaj čakamo, da jih bomo lahko ponovno udejanjali in naša srca so polna topline, katero želimo zopet deliti med naše najmlajše.

Verjamemo, da vsi (otroci, starši in zaposleni) že komaj čakamo, da se ponovno vrnemo v vrtec in otrokom damo, kar jim pripada. To je srečno otroštvo.


Kolektiv Vrtca Bled

Oglejte si tudi