Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
8°C
JUTRI
17°C
11°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat Blejskega gradu

Leto 2015 – leto investicij na Blejskem gradu

Velik obseg dokončanih prenovitvenih del,  novosti v grajski ponudbi  in podatki o obisku kažejo na to, da bo leto 2015 najuspešnejše, odkar sta Blejski grad in Festivalna dvorana v upravljanju Zavoda za kulturo. Priprave na dela so se s pridobivanjem projektne dokumentacije, izborom izvajalcev in promocijskimi aktivnostmi sicer začele že lani , a smo z dokončnimi odločitvami in začetki vseh najpomembnejših del vseeno počakali toliko časa, da je bilo jasno, da bo tudi letošnja sezona potekala uspešno. V skladu s sprejetimi dolgoročnimi strateškimi načrti smo tako letos predvsem na gradu poskrbeli za nove pridobitve, ki bogatijo ponudbo in nam bodo v bodoče omogočale izvedbo dodatnih programov.


Najpomembnejša pridobitev je nova manjša dvorana na doslej neizkoriščenem podstrešju nad muzejem. V njej bomo izvajali razne predstavitve, projekcije, razstave in omogočali delo manjšim skupinam, ki si bodo grad izbrale bodisi za strokovna ali družabna srečanja. Viteška dvorana kot edini prostor, ki smo ga doslej imeli za te namene, bo tako razbremenjena in jo bomo lahko namenjali za protokolarna in druga srečanja na višjem nivoju. Na muzejskem traktu in na kapeli smo v celoti zamenjali  strešno kritino, postavili nov sistem obrambe pred udarom strele ter v celoti očistili in prenovili severno grajsko fasado.

Prisotnost gradbenega žerjava, ki nam je omogočal lažje transporte, smo izkoristili še za druga dela, ki bi jih sicer zaradi strmega dostopa težko izvedli. Na obeh terasah smo skupaj z novim najemnikom grajske restavracije, Hišo kulinarike Jezeršek, vgradili stabilna ležišča za stebre novih senčnikov in zamenjali dotrajano panoramsko okno v restavraciji. Prav tako smo na grad dostavili novo transformatorsko postajo in izvedli več gradbenih del.


Tri novosti se nahajajo tudi  v grajskih stolpih. V sobi v tretjem nadstropju okroglega renesančnega stolpa so strokovnjaki najprej restavrirali poslikave, nato smo vanjo ob 160- letnici prihoda Riklija na Bled umestili spominsko razstavo. Zelo zanimiva in tehnično dovršena je tudi predstavitev gorenjskih muzejev, ki se nahaja nadstropje više. Skupaj z Narodnim muzejem Slovenije smo predstavitev namenili obiskovalcem gradu, ki morda potrebujejo namig, kaj na Gorenjskem še obiskati. Prav tako je prenovljena tudi protokolarna soba v  vhodnem stolpu, namenjena predvsem za poroke.

V skrbi za to, da bi se na gradu dobro počutili in o njem čim več izvedeli vsi obiskovalci, smo poskrbeli tudi za dve tehnični novosti. Ena je tipni vodnik za slepe in slabovidne, v fazi zaključevanja pa je tudi sistem glasovnega vodenja, ki ga bo možno v 17 svetovnih jezikih naložiti na mobilne telefone novejše generacije. Začetek poskusnega delovanja načrtujemo v novembru.

Precej dela in sredstev je bilo vloženih tudi v obiskovalcu sicer nevidno infrastrukturo v grajskih stavbah  ter v urejanje okolice. Popolnoma je prenovljen velik del elektroinstalacij, celotno področje gradu je pokrito z brezžičnim internetnim omrežjem, prav tako smo v večino prostorov namestili varnostni, protipožarni  in video nadzorni sistem. V okolici gradu smo odstranili vsa od žleda in lubadarja poškodovana drevesa in poskrbeli za čistočo na dostopnih poteh.

V vse aktivnosti smo vložili več kot pol milijona evrov, ki smo jih pridobili zahvaljujoč dobremu letošnjemu obisku Blejskega gradu. V želji, da pridobitve predstavimo tudi vam, bomo 30. oktobra, od 15.00 ure dalje organizirali prireditev » Odprta vrata Blejskega gradu« . Obiskovalci si bodo grad in njegovo dopolnjeno ponudbo v tem času lahko ogledali brezplačno.

Dobrodošli ! 

Matjaž Završnik

Oglejte si tudi