Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
24°C
3°C
Oceni objavo

Bled v letu 2020 - marec

Marec 2020

Leto 2020 se poslavlja in tako ali drugače nam bo ostalo v spominu – verjetno bolj kot ostala leta do sedaj. Kljub temu bomo danes in v naslednjih dneh prelistali leto 2020 po mesecih, da se bomo spomnili, kaj vse se je v občini Bled dogajalo.

Epidemija

V petek, 13. marca, mogoče simbolično, so šole po Sloveniji na sestankih sprejele odločitev o učenju na daljavo. Sledile so sklepu, da vse vzgojno-izobraževalne ustanove s 16. marcem zapirajo vrata. Za mnoge učitelje, učence in starše je bil to velik izziv. Civilna zaščita je začela s svojim delom, v zdravstvenem domu smo dobili covid točko. Marca se je začelo delo od doma, epidemija je začela kazati svoj pravi obraz. Marca so se zaprli hoteli, Blejski grad, Festivalna dvorana, občinska stavba, redarstvo, info centri, življenje je obstalo. Vrtec in osnovna šola sta organizirala nujno varstvo za otroke. 30. marca smo poročali, da je na Bledu ena potrjena okužba, v sosednji občini Gorje pa dve. Niti sanjalo se nam ni, kaj bo prinesla jesen…

 

Jezero

Potem, ko je Občina Bled z javnim pismom vlado, državni zbor, državni svet in predsednika republike seznanila s stanjem Blejskega jezera, je bil marca na Bledu sestanek na to temo. Udeležili so se ga predstavniki ključnih državnih organov: Ministrstva za okolje in prostor, Direkcije Republike Slovenije za vode, Agencije Republike Slovenije za okolje, predstavnica koncesionarja za čiščenje gladine površinskih voda in preprečevanja onesnaženja vodnih in priobalnih zemljišč ter predstavniki občine.  

Na sestanku so se dogovorili, da bodo Ministrstvo za okolje in prostor in organi v sestavi Direkcija RS za vode, Agencija RS za okolje in Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor pospešeno pristopili k izvajanju ukrepov, ki so v njihovi pristojnosti. Na sestanku so se pogovarjali tudi o naboru srednjeročnih in dolgoročnih ukrepov za izboljšanje stanja jezera in možnostih za njihovo izvedbo.

Blejski župan Janez Fajfar je ustanovil posvetovalni organ župana za vprašanja varstva okolja. Prva tema, ki so jo člani obravnavali, je bilo stanje Blejskega jezera in možni ukrepi za njegovo izboljšanje.

Konec marca je blejskega župana in direktorja občinske uprave sprejel minister za okolje n prostor, Andrej Vizjak.

Investicije

Na začetku marca so novo podobo dobile najbolj priljubljene pohodne poti na Bledu.

Skladno s prioritetnim programom del na pohodniških poteh so bila izvedena nujna in prednostna dela na varovalih na nekaterih odsekih poti na Straži, Mali Osojnici in Ojstrici.

Dela so pod nadzorom zunanjega strokovnega sodelavca Turizma Bled Martina Šolarja izvedli markacisti Planinskega društva Jesenice z licencami za republiško tehnično ekipo Planinske zveze Slovenije.

Oglejte si tudi