Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
33°C
16°C
Oceni objavo

Utrinek iz soteske v DU Bled

Na zadnji dan v avgustu je v domu Društva upokojencev Bled potekal zanimiv večer – predstavitev še po sveži barvi dišečega zbornika Skrivnostna soteska vabi, ki ga je izdalo Turistično društvo Gorje ob 130. obletnici odprtja soteske Vintgar.

Vsebino zelo lepo oblikovane (delo Eve Remškar) in z zgodovinskimi fotografijami opremljene knjige so predstavili urednica Dragica Vesković, ki je dogodek tudi pripravila, in člani uredniškega odbora Janez Hudovernik kot vodja, Tomaž Bergant, Vojko Zavodnik, Marjan Zupan ter Andrej Černe.

Nekoč Blejski Vintgar, danes samo Vintgar, povezuje občine Gorje, Jesenice in Bled, že desetletja pa ga upravlja Turistično društvo Gorje.

Zgodba soteske se prične davnega leta 1893, ko sta jo zaradi izredno nizkega vodostaja uspela preplezati tedanji gorjanski župan Jakob Žumer in nemški fotograf Benedikt Lergertporer, ki je z družino živel na Bledu. Pripoveduje nam o geoloških značilnostih in tisočletnem nastajanju soteske, o arheoloških odkritjih, o favni in flori. Ob Lergertporerjevih fotografijah spoznamo njeno zgodovino. Vintgar je bil umetniški navdih pesnikom in slikarjem in velik izziv graditeljem železniškega mostu nad sotesko. Obiskovali so ga pomembni ljudje z različnih področij delovanja in ustvarjanja – od kronanih glav in predsednikov držav do literarnih, likovnih, dramskih in filmskih ustvarjalcev itn. – in tako pripomogli k njenemu prepoznavanju v svetu in razvoju turizma. Reka Radovna, ki teče skozi sotesko, je sooblikovala življenje ljudi ob njej. Omogočala je nastanek in razvoj različnih obrti in gospodarski napredek.

Radovna – radostna, bistra, brhka in krasna, izvira v Krmi, se prebija skozi sotesko, bogati Savo in Donavo in se končno umiri v Črnem morju. Pesem o njej je napisal in jo recitiral Andrej Černe. Tudi Tomaž Bergant je večer obogatil z recitacijami pesmi o »divje romantični« soteski, ki so jih napisali Anton Aškerc, Engelbert Gangl in Anton Debeljak. Gimnazijka Špela, ki je že prava mlada virtuozinja, nam je na harmoniko zaigrala Piazzollov tango in čardaš.

Večer se je končal s klepetom ob Mojčinih dobrotah.
Vsem nastopajočim hvala za lep in bogat kulturni večer.

Majda Slivnik

Oglejte si tudi