Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

8. dnevi slovenskega turizma v Portorožu

V začetku tedna je v Portorožu potekal osrednji strokovni dogodek v slovenskem turizmu, 8. DNEVI  SLOVENSKEGA TURIZMA (DST) . V pestrem programu s poudarkom na  osrednji tematiki »Aktivirajmo vrednost« se je zvrstila prireditev Moja dežela – lepa in gostoljubna 65. Gostinsko turistični zbor, plenarni del DST, podelitev najvišjih priznanj v turizmu ter 21. Slovenski turistični forum s sklopom vrste predavanj za pridobitev uporabnih znanj. Novost letošnjih DST je Kreativni Café .Slovenska turistična organizacija v okviru letošnjih DST predstavlja osveženo krovno komunikacijsko in kreativno rešitev v podporo promociji Slovenije na tujih trgih.

 
Dogajanje na 8. DST je povzela novinarska konferenca, ki je potekala v soorganizaciji ključnih partnerskih inštitucij s področja turizma v Sloveniji. Na njej so minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja, predsednik Turistično gostinsko zbornice Slovenije Andrej Prebil, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije Blaž Cvar in predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije Drago Bulc predstavili aktualne teme slovenskega turizma, ukrepe in aktivnosti za doseganje višje vrednosti v turizmu in poudarili pomen DST za Slovenijo.
 
Minister Zdravko Počivalšek je med drugim izpostavil pomen medresorskega značaja turizma: »Ukrepi ministrstva in Slovenske turistične organizacijegospodarski že dolgo niso bili tako usklajeni, turistični ponudniki in destinacije že dolgo ne tako odzivni, kreativni, z jasno namero k razvoju produktov z visoko dodano vrednostjo. Prepričan sem, da smo na pravi poti. Turizem je izrazito medsektorska dejavnost. Turistično gospodarstvo nas vedno znova opozarja na nerazumevanje ostalih resorjev za realizacijo projektov s področja turizma. In ravno to je ena od ključnih nalog našega ministrstva: utiranje poti izvedbi ukrepov pomembnih za turizem. Turistični delavci bodo poskrbeli za vsebino, STO bo poskrbel za promocijo, mi pa moramo utreti pot, predvsem v obliki spodbudnega poslovnega okolja. Ta pot ni nikoli lahka, predvsem, ker vsak resor v prvi vrsti zasleduje svoje cilje, a rezultatov slovenskega turizma in njegovega prispevka ni mogoče spregledati. In ravno to je tudi eden od razlogov, da sem danes spet na Dnevih slovenskega turizma. Kot minister lahko nekaj prispevam v dobro slovenskega turizma."

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, pa je izpostavila: »Dnevi slovenskega turizma so največji strokovni dogodek v turizmu, ki iz leta v leto potrjuje velik pomen sodelovanja in povezovanja vseh akterjev za uspešno doseganje ciljev slovenskega turizma. Letošnji dnevi z aktualno temo doseganja višje vrednosti izpostavljajo velik pomen oblikovanja produktov in doživetij, ki nagovarjajo goste, ki iščejo butična petzvezdična doživetja in so zanje pripravljeni plačati višjo ceno. Na Slovenski turistični organizaciji vse razvojne in promocijske aktivnosti izvajamo s ciljem realizacije vizije Slovenije kot zelene, butične destinacije za zahtevnega gosta in višje vrednosti v turizmu. Na izziv višje vrednosti odgovarjamo tudi z novimi projekti, kot je projekt oblikovanja 5-zvezdičnih doživetij, nova komunikacijska platforma za trženje slovenskega turizma in nov model razvojnega dela z destinacijami v okviru štirih makro regij. Zagotovo priznanja, ki jih Slovenija prejema v zadnjem obdobju, prispevajo k rasti ugleda in vrednosti v turizmu. Včeraj je Slovenija v Bruslju prejela uradni naziv Evropske gastronomske regije, kar zagotovo prispeva k še večjemu ugledu naše dežele. Prav tako Zelena shema slovenskega turizma, ki je s strani mednarodne stroke uvrščena med primere odlične prakse na področju pospeševanja trajnostnega razvoja.«

V okviru DST je potekal dvodnevni Gostinsko turistični zbor (GTZ), za katerega Andrej Prebil, predsednik Turistično gostinske zbornice, izpostavlja: »Pred sedmimi leti smo združili Gostinsko-turistični zbor in Dneve slovenskega turizma. Danes, ko poteka, že 65. GTZ, lahko z gotovostjo zatrdim, da je bila ta odločite modra, saj je Slovenija z združitvijo pridobila enega izmed največjih, obiskanih in tudi prepoznanih na področju turizma pri nas. Za trenutek obstanimo še pri številki 65. Impresivno, če pomislimo, da je Slovenija samostojna država 28 let, Gostinsko turistični zbor pa je kontinuirano organiziran že 65. leto zapored. V 28 letih smo iz skorajda ničle dosegli rezultate, ki jih kot zgodbo o uspehu pišejo sicer visoko profilirane turistične države s tradicijo. Turizem v Sloveniji se vzpenja bliskovito, vsako leto končamo še višje, čemur pritrjujejo tudi številke, ki so praviloma tisti ocenjevalec, ki v poslovnem svetu neizpodbitno določajo uspeh ali pa odsotnost tega. In številke v turizmu so zares impresivne.«
 
Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, je dejal: »Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je skupaj z ostalimi deležniki ponosna na razglasitev Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021. To je priložnost, da položaj in prepoznavnost Slovenije v turizmu in kulinariki še dodatno okrepimo. Gostinci, ki jih zastopamo in povezujemo v sekciji, so tisti, ki Slovenijo predstavljajo s svojo pristno, avtohtono, tradicionalno kulinariko. In ravno to je tisto, kar si turisti in gostje najbolj želijo. Zato se bomo skupaj potrudili za čim boljšo promocijo slovenskega gostinstva, okrepili bomo kulinarično blagovno znamko Gostilna Slovenija. Pred kratim smo v ZDA že izvedli posebno promocijo slovenske kulinarike in znamke s projektom 'Gostilna Slovenija v ZDA', v sodelovanju Slovenskim-ameriškim poslovnim združenjem (S-ABA) in Gostilno Rajh. Hkrati moramo poskrbeti, da bomo to, kar obljubljamo in turisti pričakujejo, lahko tudi kakovostno izvedli. Tukaj pa naletimo na zadnje čase vse bolj pereč problem s kadri. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je v zadnjem obdobju že večkrat opozorila na alarmantno stanje, pripravila predloge, s katerimi se je obrnila na pristojna ministrstva. Sami se zavedamo svoje vloge pri reševanju kadrovske krize, vendar so tukaj ključni nekateri zakoni in predpisi, ki jih bo nujno potrebno spremeniti. Posebno pozornost sekcija namenja razvoju mladih gostincev, saj bodo le-ti v bodoče gonilo slovenske gastronomije. Na letošnjem srečanju gostincev v Portorožu 27. novembra bomo prisluhnili mladim, ker razmišljajo in delajo drugače. Vabimo vas, da jim prisluhnete tudi vi.«
 
Prireditev Moja dežela – lepa in gostoljubna je ponovno izpostavila pomen urejenega in gostoljubnega okolja za uspešen razvoj turizma. Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije, je ob tem izpostavil: »Turistična zveza Slovenije (TZS) je na slovesni prireditvi na Dnevih slovenskega turizma v Portorožu podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru odmevnega tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna. Pri tekmovanju, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, sodeluje več kot dve tretjini vseh slovenskih občin. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 105 mest in krajev, dvajset kampov in glampingov, šest mladinskih prenočišč, 21 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi. Najboljši trije v posamezni kategoriji so prejeli priznanja na prireditvi Moja dežela – lepa in gostoljubna 2018. Na vsakoletnem osrednjem dogodku slovenskega turizma smo podelili tudi priznanja najboljšim gastronomskim in kulinaričnim spominkom regije Alpska Slovenija, izbranim na natečaju v okviru projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. Na natečaj je prispelo enainštirideset spominkov, od tega bo dvajset spominkov v prihodnje predstavljalo Slovenijo na mednarodnih spletnih straneh IGCAT (Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem). Na Dnevih slovenskega turizma smo podelili tudi zlato, srebrno in bronasto priznanje ter posebno priznanje najboljšim spominkom.«
 
Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, je poudaril: »Slovenski turistični novinarji si bomo tako kot doslej tudi v bodoče prizadevali uresničevati svojo vlogo pri promociji domačega in mednarodnega turizma. Hkrati bomo tudi zelo kritični do vseh negativnih pojavov, ki niso v skladu z trajnostno naravnanostjo turističnega razvoja. S tem bomo uresničevali naše osnovno novinarsko poslanstvo na področju turizma. Kot Društvo turističnih novinarjev Slovenije pa bomo v prihodnjem  obdobju poskušali ustanoviti EU Združenje turističnih novinarjev in piscev o turizmu s sedežem v Sloveniji

Oglejte si tudi