Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

30+ DOBRIH PRAKS NA PODROČJU BLAŽENJA PODNEBNIH SPREMEMB IN PRILAGAJANJA NANJE NA BIOSFERNEM OBMOČJU JULIJSKE ALPE

V okviru projekta Skupaj za Alpe /Alpska konvencija je nastala zbirka dobrih praks blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje na prostoru Triglavskega narodnega parka in Biosfernega območja Julijske Alpe. V zbirki je predstavljenih 39 dobrih praks s področja prometa, energije, turizma, kmetijstva, vode in vodnih virov, gozdarstva in urejanja prostora.

 

V Biosfernem območju Julijske Alpe je dobrih praks še veliko več in ker je zbirka v digitalni obliki, se bo lahko nadgrajevala in dopolnjevala. Njen namen je pokazati, da se v Julijskih Alpah tako lokalne skupnosti kot posamezniki že zavedajo negativnih vplivov podnebnih sprememb: naraščajočih povprečnih letnih temperatur in ekstremnih vremenskih pojavov, ki so posledica predvsem človekovega delovanja. Svoje življenje in delovanje v tem izjemnem prostoru že naravnavajo trajnostno z manjšanjem ogljičnega odtisa pri gradnji in urejanju prostora, pri prometu in prilagajanju turizma. V zbirki pa so prikazane tudi tiste prakse, ki pomagajo pri prilagajanju na že obstoječe izzive podnebnih sprememb: lokalna samooskrba in ohranjanje gorskega kmetijstva, prilagajanje upravljanja z gozdom, predvsem pa skrb za ohranjanje visoke biotske pestrosti tega območja z usmerjanjem obiska ter varovanjem življenjskega okolja živali in rastlin.

 

Triglavski narodni park se zahvaljuje vsem , ki so bili svoje dobre prakse pripravljeni deliti, saj so dobra vzpodbuda za vse, ki skupaj prebivamo v zavetju Triglava - prav vsak korak je pomemben: podnebne spremembe ne poznajo meja in se tičejo vsakogar. Zbirka je na voljo na spletni strani Triglavskega narodnega parka. Vabljeni, da aktivnosti zavoda spremljate tudi na družabnih omrežjih.  

Triglavski narodni park prihajajoče leto praznuje 40-letnico razglasitve prvega zakona o Triglavskem narodnem parku. Jubilej bomo obeležili s sloganom Triglavski narodni park – za naravo in ljudi, ki nosi sporočilo, kako pomembno je zagotavljanje ravnovesja med varstvom narave in interesi človeka ter iskanjem takšnih rešitev, ki bodo zagotavljale ohranjanje narave in kulturne dediščine ter prispevale k večji kakovosti življenja in spodbujale trajnostni razvoj. V letu 2021 načrtujemo sklop dogodkov za širšo javnost, strokovni posvet in osrednje praznovanje za vse, ki v parku živijo, v njem delajo ali ga obiskujejo. V Javnem zavodu Triglavski narodni park se lokalnim skupnostim zahvaljujemo za sodelovanje in želimo zdravo novo leto! 

 

 

Javni zavod Triglavski narodni park 

Oglejte si tudi