Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
30°C
15°C
JUTRI
29°C
16°C

Voden ogled razstave Nonument Group: Kavarna Belvedere

Vabljeni na vodenje po razstavi in pogovor z avtorji.

Natančneje, pridružite se zadnjemu dogodku na terenu v sklopu razstave Nonument Group: Razstava je na terenu v MAO. Dogodek Moment Belvedere je prostorsko-časovni dérive, ki se osredotoča na blejsko kavarno Belvedere, bolj poznano kot Titovo čajnico, in na njeno okolico. Sprehod po malo znanih plasteh zgodovine v okolici čajnice bomo sklenili s pogovorom Magdalene Germek in Nike Grabar na temo nonumentov in Vile Bled v slikoviti kavarni.

Moment Belvedere v paviljonu Belvedere na Bledu je zadnji v nizu dogodkov, ki spremljajo razstavo Nonument Group: Razstava je na terenu. Z njim se 23. julija zaključuje proces terenskega raziskovanja in beleženja, povezanega z muzejsko postavitvijo.

Najprej se bomo sprehodili po nekartiranem terenu z rastjem preraščene okolice paviljona in pri tem iskali škrbine nekdanjih nerealiziranih vizij tega območja. Pri tem bomo pozorni za sožitje rastlinstva in zgodovinskih sledi. Nato se bomo podali v lepo ohranjeno čajnico, kjer si bomo ogledali razstavo arhivskih fotografij in mozaike, sledil bo pogovor Magdalene Germek in Nike Grabar.
Pogovor se bo se bo osredotočil na vprašanje fenomena nonument, pri čemer bo izhodišče vezano na lokacijo Vile Bled leta 1946. Takrat je Vinko Glanz, sicer avtor povojne prenove, narisal načrt ureditve situacije, v katero je umestil tri objekte ter jih povezal s krajinsko ureditvijo. Prostor, s katerim se je ob tem soočil, ni bil tabula rasa, temveč situacija, v kateri so se prepletali fragmenti številnih preteklih izvedenih, porušenih, delno izvedenih projektov, vključno s Plečnikovim načrtom za rezidenco kralja Aleksandra. 
Pomen Vile Bled, o kateri se še danes pogosto govori kot o Titovi vili, se je v 90-ih do neke mere spremenil. Očitna je predvsem nedorečenost njene simbolne funkcije in implicitno nelagodje pozabe. Slednje je povezano z njenim povojnim obdobjem, kar nas sooča z vprašanjem, kdo smo in kam gremo. Tema pogovora bo konkretna situacija, v kateri bomo identificiral časovne prelome, glede pomena objekta in napetosti, vezane na njegovo današnjo percepcijo. Hkrati bomo preizpraševali pomen fenomena nonument kot takega znotraj zastavljenih teoretskih okvirjev.

Belvedere vabi na prostorsko-časovni dérive!

Dogodek je brezplačen.

Obvezne so prijave na info@nonument.org. Kontaktna številka za dodatne informacije: 040 239 207 (Neja). 

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi