Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
29°C
14°C
JUTRI
28°C
14°C

Sredin večer: Slovenska narečja - tokrat gorenjsko

3119
Deli

Vabljeni na dogodke z naravovarstveno tematiko.

  • sreda, 4.4.2018 ob 18.00 - Sredin večer: Slovenska narečja - tokrat gorenjsko: predpremiera oddaje o narečjih (iz serije Slovenska narečja v produkciji Izobraževalnega programa TV Slovenija)
Slovenski jezik in vsa njegova narečja so bogat del naše identitete. So korenine, ki nam zagotavljajo preživetje. Spoznajmo jih!

Vabijo vas na predpremiero oddaje o narečjih znotraj gorenjske narečne skupine, ki je nastala v okviru serije Slovenska narečja v produkciji Izobraževalnega programa TV Slovenija.

Avtorica Neva Novljan v oddaji s pomočjo razlage dialektologinje dr. Jožice Škofic iz Inštituta za Slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU ter pestre druščine narečnih govorcev predstavlja posebnosti, značilnosti in bogastvo narečij, ki spadajo v gorenjsko narečno skupino. 

Melodijo in zven gorenjskega narečja pa v oddaji odkrivajo predvsem domači, narečni govorci, med njimi Prgarke iz Zasipa pri Bledu, kantavtor Elvis Fajko z Jesenic, gledališčniki KD Bohinjska Bela, planšarji z Dovjega, sirarji z Zajamnikov, kroparski kovači, otroška folklorna skupina Voše  in številni drugi. Avtorica oddaje ob bogastvu gorenjskega narečja izpostavi tudi lepote in znamenitosti Gorenjske, saj sta prav pokrajina in njeno narečje najpomembnejša elementa identitete ljudi.

Scenaristka, voditeljica in urednica izobraževalne serije Slovenska narečja: Neva Novljan
Režiser: Primož Meško
Snemalec: Boris Poropat
Nastopila bo otroška folklorna skupina Voše iz Ovsiš.

Projekciji bo sledil kratek pogovor z avtorico Nevo Novljan in dialektologinjo dr. Jožico Škofic ter narečnima govorcema Tomažem Bregantom s Poljšice pri Gorjah in Jožetom Erženom iz Krope o pomenu ohranjanja narečij in njihovi vlogi v družbi.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi