Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
1°C
-7°C
JUTRI
3°C
-2°C

Sredin večer: Odprtje fotografske razstave Tržačana Roberta Valentija: Julijske Alpe

2983

Vabljeni na dogodke z naravovarstveno tematiko.

Sreda, 20.12.2017, ob 19.00: Sredin večer: Odprtje fotografske razstave Tržačana Roberta Valentija: Julijske Alpe in projekcija multivizije o Juliusu Kugyju "Človek, ki je govoril goram"

“Če sem videl še toliko gora, nobena ni po lepoti enaka Julijcem.”… je pisal Juliju Kugy.

"Kot alpinist, fotograf in naravoslovec sem ponovno prehodil Julijske Alpe v raznih letnih časih, s posebnim ozirom na tiste mogočne vrhove, katerim je Kugy pred več kot stotimi leti posvetil svojo romantično prozo. S spoštovanjem in občutkom sem skušal utrgati najbolj čudovite razglede, zasledovati svetlobo, okoliščine in atmosfere, ki niso bile vedno predvidljive. A najlepše in nepozabne trenutke sem doživel, ko sem taboril na najvišjih vrhovih, včasih obdan z meglo, v snegu ali pod zvezdnato streho, med barvami in tišino divjine teh gora." Roberto Valenti

Roberto Valenti se je rodil v Trstu. Je akademski alpinist CAI (Italijanski alpinistični klub), državni učitelj alpskega smučanja, okoljevarstvenik in fotograf naturalist. Ljubezen do alpinizma in fotografiranja, ki sta sicer povezani s Krasom, ga je s časom privedla do spoznavanja Alp in drugih evropskih vrhov, kjer je v raziskovanju novih/drugačnih izkušenj stopil v stik z neokrnjenimi naravnimi oazami tako imenovanega wildernessa na Zemlji kot so to Andi, Patagonija, Himalaja , Afrika, Aljaska in Rdeče morje.
Reportažam potovanj in fotografijam narave se je pridružilo še dodatno ovrednotenje podob preko načrtne in natančne kompozicije, ki je obogatena s posebnimi kromatskimi in okoljskimi pogoji.
Njegove podobe narave in gora so bile večkrat nagrajene na raznih vsedržavnih fotografskih natečajih in razstavah. Številne fotografije so bile tudi objavljene na koledarjih in v številnih strokovnih revijah.

V letu 2015 je dobil nagrado »Luigi Medeot« za najboljši scenarij na natečaju Alpi Giulie Cinema z multivizijo  »L'Uomo che parlava alle Montagne - Človek, ki je govoril goram«, avdiovizualnim projektom o Juliusu Kugyu in o Julijskih Alpah.
Preko fotografije in drugih interakcijskih multimedijskih izraznih oblik skuša pripovedovati lastne izkušnje v zvezi z naravo in svetom.

O multiviziji "Človek, ki je govoril goram"
Alpinist in romantični raziskovalec, glasbenik, strasten botanik, dober poznavalec ljudi in pisatelj velike miline; Julius Kugy nam je zapustil zapuščino strani, polnih poezije in čustev, ki pričajo o njegovi ljubezni do Julijskih Alp. Več kot stoletje kasneje je Roberto Valenti s spoštovanjem in globoko občuteno želel znova prehoditi njegove gorske poti, bivakirati na vrhovih, potopljen v barve in tišino teh divjih gora.

Realizacija in fotografije: Roberto Valenti 
Besedila: Julius Kugy, Diego Masiello in Roberto Valenti
Bralca: Maurizio Zacchigna in Elke Burul

Multivizija je v italijanščini, pred projekcijo bodo prebrali povzetke branih tekstov.

Pridružite se jim!

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!