Logo MojaObčina.si

Bled

JUTRI
22°C
8°C
SOB.
24°C
10°C

Koncert Prifarskih muzikantov

5434
Prifarski muzikanti na Bledu v Festivalni dvorani v okviru praznovanja 30. obletnice glasbenega delovanja.

V jubilejnem letu 2018, ko Prifarski muzikanti praznujejo 30. obletnico svojega bogatega glasbenega delovanja, se bodo predstavili na Bledu, letos že drugič. Takoj na novega leta dan, 1.1. 2018, so že tradicionalno nastopili z novoletnim koncertom na »Praznični promenadi«, ter jo tako popestrili in obogatili s svojo čudovito glasbo. 

Letošnje leto je zanje jubilejno, saj slavijo 30 let obstoja skupine Prifarski muzikanti. Začeli so kot spremljevalna tamburaška skupina za domačo kostelsko folklorno skupino in že po petih letih izdali svoj prvi plošček. Od takrat so jih izdali že lepo število, kar 27. Pa tudi nagrad se je - poleg narečne popevke v Mariboru - kar nekaj nabralo; Zlati petelin za najboljšo etno album, dve zmagi na festivalu Etno Kostel, zelo svetleča in bleščeča zmaga na festivalu Slovenska popevka 2009 s pesmijo Tisti nekdo in kar 4 zmage na Festivalu narečnih popevk v Mariboru. Lani so se prvič preizkušali v Portorožu na festivalu melodij Morja in sonca in s svojo "Že nona mi je rekla, Tako kot je prav," poželi številne simpatije občinstva. 

No, glede na to, da prihajajo iz Fare ob Kolpi, majhne vasice v občini Kostel, ki šteje približno toliko prebivalcev kot ima hiš, so še posebej ponosni na tradicionalne jesenske nastope v Cankarjevem domu v Ljubljani. Doslej se jih je zvrstilo že deset in vsak je mogočnejši in še bolje obiskan od prejšnjega.

S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeniki kritiki pa jih - ne glede na to, da zaigrajo skoraj vse, kar jim pride pod prste - uvrščajo med najboljše etno glasbene skupine na Slovenskem.

Ljudsko pesem so Prifarci vedno nosili s seboj, kamorkoli jih je že zanesla pot iz domače Fare, Kostela ob Kolpi, kjer je nastala tudi njihova najbolj prepoznavna Mlinarca.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi