Oceni objavo

V letu 2024 nam bodo prazniki prinesli več dela prostih dni

Pred nami je novo leto, leto novih ciljev in izzivov, ki nam bodo spletli še eno nepozabno zgodbo. Do konca leta pa se bomo lahko kar nekajkrat oddahnili, saj nas v letu 2024 čaka kar 12 dela prostih dni (od vseh trinajstih možnih). Le en praznik, dan upora proti okupatorju (27. april), ki je dela prost dan, pade na soboto. Že leta 2025 se bo število dela prostih dni zmanjšalo, saj bo več praznikov prav na soboto ali nedeljo. 

Večina državnih praznikov v Sloveniji so dela prosti dnevi, nekaj pa je takšnih, ko niso in moramo v službo, šolo ali po drugih obveznostih. Državni prazniki, ki niso dela prosti dnevi so: dan Primoža Trubarja (8. junij), združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), vrnitev Primorske k matični domovini (15. september), dan slovenskega športa (23. september), dan suverenosti (25. oktober) in dan Rudolfa Maistra (23. november). 

Poleg državnih praznikov, ki so dela prosti dnevi, imamo v Sloveniji tudi druge dela proste dneve, in sicer velikonočna nedelja in velikonočni ponedeljek, binkoštna nedelja, dan solidarnosti, Marijino vnebovzetje, dan reformacije in božič. 

 

Dela prosti dnevi s katerimi nam bo postreglo leto 2024: 

1. januar – novo leto (ponedeljek) 

2. januar – novo leto (torek) 

8. februar – Prešernov dan (četrtek)

1. april – velikonočni ponedeljek (ponedeljek) 

1. maj – praznik dela (sreda) 

2. maj – praznik dela (četrtek) 

25. junij – dan državnosti (torek) 

15. avgust – Marijino vnebovzetje (četrtek) 

31. oktober – dan reformacije (četrtek) 

1. november – dan spomina na mrtve (petek) 

25. december – božič (sreda) 

26. december – božič (sreda) 

 

Šolske počitnice

Da si boste lahko lažje planirali dopust in počitnice, si lahko spodaj preberete tudi, kdaj v letu 2024 bodo šolarji pospravili šolske torbe in uživali na počitnicah.

Prvi oddih bo že v drugi polovici februarja, ko nastopijo zimske počitnice.

Prvi bodo na zimskih počitnicah uživali učenci iz gorenjske, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije ter nekaj občin jugovzgodne slovenske regije (Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), in sicer od 19. 2 do 23. 2. 2024.

Že teden kasneje pa bodo na počitnicah uživali ostali šolarji iz koroške, podravkse, pomurske, savinjske, posavske ter jugovzgodne regije (razen šolarjev iz občine Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), in sicer od 26. 2. do 1. 3. 2024.

Nato sledijo prvomajske počitnice, ki bodo od 27. 4 do 2. 5. 2024.

Poletne počitnice pa bodo od 26. 6. do 31. 8. 2024.

Zgoraj navedene šolske počitnice veljajo za šolsko leto 2023/24, za prihodnje šolsko leto 2024/25 pa vam priporočamo, da spremljate šolski koledar na povezavi.

Izkoristite dela proste dneve, ki vam jih prinaša leto 2024, saj nam bo že naslednje leto prineslo manj prostih dni.

(vir:pixabay.com)

 

 

 

 

Oglejte si tudi