Oceni objavo

TZS podelila priznanja natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2023

Natečaj smo pripeljali do konca navkljub vremenskim kataklizmam, med zmagovalnimi destinacijami pa sta tudi Črna na Koroškem in Mozirje, ki sta bili v ujmi med najbolj prizadetimi.


Na Dnevih slovenskega turizma v Novi Gorici je Turistična zveza Slovenije podelila priznanja natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2023. Vseslovensko tekmovanje v urejenosti in gostoljubnosti je letos potekalo pod sloganom Na izlet s Turistično zvezo Slovenije, s čimer smo promovirali novo digitalno aplikacijo Moj – izlet.si, ki smo jo letos ponudili v brezplačno uporabo.

Aplikacijo Moj-izlet.si smo pri Turistični zvezi Slovenije razvili tudi s ciljem razpršitve slovenskih turističnih tokov in promocije manj znanih slovenskih turističnih destinacij. Daleč največja dodana vrednost nove aplikacije je brez dvoma to, da je nastal v sodelovanju z lokalno skupnostjo, zato vas bo pripeljal tudi do tistih res skritih biserov, v katerih so doslej uživali zgolj domačini.

»Pri Turistični zvezi Slovenije digitalizacijo in umetno inteligenco razumemo predvsem kot način, kako razpršiti turistične tokove in jih preusmeriti na manj znane lokacije ter kako razbremeniti zaposlene v turizmu in jih na tak način opolnomočiti, da se bodo lahko osredotočili na pristen človeški stik. Turizem bo vedno dejavnost, ki bo slonela na ljudeh, tehnologija pa je samo orodje za izboljšanje pristne izkušnje, nikakor pa ne sme in ne more postati nadomestek za ljudi v tej panogi. Moderni popotniki oziroma popotniki našega časa želijo destinacijo doživeti, jo občutiti, srečati domačine, pojesti domačo hrano, spoznati tradicionalen način življenja. To je danes  dodana vrednost, ki jo je težko plačati. Sploh zato, ker v turizmu - zaradi kadrovskih izzivov in to ne samo pri nas, pač pa po celem svetu - dela kader iz vsega sveta. Srečati domačina bo tako postala že kar velika sreča oziroma velika dodana vrednost. In to lahko naredijo samo turistična društva!« je poudaril Dominik S. Černjak, predsednik TZS.

Dominik S. Černjak, predsednik TZS, Fotografija, Iztok Pipan, tvm

'Turizem smo ljudje' ni kar tako slogan TZS, ki z bogato bazo turističnih prostovoljcev že desetletja skrbi, da je Slovenija lepa in gostoljubna. Letos smo ponovno dokazali, da je tudi solidarnosti polna destinacija. V vseslovenski akciji nesebične sosedske pomoči, ki je prišla do izraza med poletno vremensko kataklizmo, so pomembno vlogo tudi tokrat odigrala naša prostovoljska turistična društva. Na »poplavljence«, ne smemo pozabiti niti v naslednjih mesecih, pač pa jim moramo s takšnimi in drugačnimi akcijami, predvsem pa turističnim obiskom, pomagati, da bodo ponovno z optimizmom zrli v prihodnost. Turistična zveze Slovenije je že naredila velik korak v tej smeri. Navkljub poletnim poplavam in njihovi jesenski reprizi, smo uspeli do konca pripeljati natečaj Moja dežela – lepa in gostoljubna 2023. Najbolj smo ponosni, da smo uspeli obiskati tudi v poplavah prizadete kraje in da le – ti niso bili v ničemer prikrajšani. Ne glede na vremenske kataklizme je državna ocenjevalna komisija letos pregledala 28 mest, 19 mestnih, vaških in trških jeder, 35 izletniških točk, 21 izletniških krajev, 10 mladinskih prenočišč, 18 kampov in glampingov ter 25 tematskih poti,  na natečaju pa smo izbirali tudi najboljše Petrolove bencinske servise.

Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, Fotografija: Izrok Pipan, tvm

"S to lepo tradicionalno akcijo že vrsto let odkrivamo najlepše kraje v naši Sloveniji. Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen turizem. Tega se najbolj zavedate v Turistični zvezi Slovenije. Vaš projekt vsako leto spodbudi turistične ponudnike, župane, lokalno prebivalstvo, da še več pozornosti usmerjajo v skrb za urejenost občin, produktov, predvsem pa za gostoljubnost svojega kraja. Vse najlepše zgodbe se vedno začnejo doma, v naših lokalnih skupnosti. In vi, turistični delavci, predvsem pa župani, zaslužite vso pohvalo. Letos je zaradi poplav še posebej do izraza prišlo prostovoljcem. Iskrena hvala tudi vsem turističnim prostovoljcem," pa je poudaril Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport.

Fotografija: Iztok Pipan, tvm

Vsem nagrajencem izrekamo iskrene čestitke!


Velika Mesta

1. Celje

2. Koper

3. Ljubljana

Spletno glasovanje: Velenje


Srednja mesta

1. Slovenj Gradec

2. Nova Gorica

3. in spletno glasovanje: Zagorje ob Savi


Manjša mesta

1Mozirje

2Sevnica

3. in spletno glasovanje: Radlje ob Dravi

                 

Mestna jedra   

1. Slovenj Gradec

2Slovenske Konjice

3Kamnik – staro mestno jedro

Spletno glasovanje: Brežice


Trška jedra       

1. Mozirje

2Park Slavka Osterca Veržej

3Kropa

                 

Vaška jedra         

1. Remšnik

2Zdole

3Kosovelje

                 

Zdraviliški kraji

1. Podčetrtek

2Rogaška Slatina

3Zreče

Spletno glasovanje: Laško

                 

Turistični kraji

1Izola

2Bled

3Radovljica

Spletno glasovanje: Kobarid

                 

Izletniški kraji

1. in spletno glasovanje: Črna na Koroškem

2Kostanjevica na Krki

3. Šmarje pri Jelšah

                 

Izletniška točka

1. Grad Rajhenburg

2. Stolp Vinarium

3Bukovniško jezero

3Doživljajski park Cukarca

Spletno glasovanje: Tinekov brod na reki Muri


Kampi 

1Kamp Šobec

2Kamp Danica Bohinj 

3Kamp Špik

Spletno glasovanje: Kamp Kolpa

                 

Glampingi          

1Gozdna vasica Theodosius

2Glamping naselje Vinski raj

3Glamping Lake Bloke

Spletno glasovanje: Slovenia Eco Resort

                 

Mladinska prenočišča   

1. Youth Hostel Ars Viva

2Hostel Pekarna Maribor

3Mladinski hotel Punkl

Spletno glasovanje: Slovenia Eco Resort


Tematske poti 

1Risova pot

2Pot trapistov

3Grajska pot Podsreda

3Učna pot Savus

Spletno glasovanje: Pot Srečno


Petrolovo PM  

1. BS Ivančna Gorica

2BS Žiri

3BS Muta

3. BS Šentjur

 

Link do fotografij: https://photos.app.goo.gl/6mnXvseMPiS9CQJy6, Avtor: Iztok Pipan


(vir: turisticna-zveza.si)


Oglejte si tudi