Oceni objavo

Topli nasveti za hladne dni: preprečite nabiranje rose na oknih

Jesen že trka na vrata, kar vsekakor naznanjajo tudi hladnejša jutra. Ob jutranjem pogledu čez okno pa nam pogosto pogled kvari rosa oziroma kondenz, ki se nabere na oknih. To je pogosta težava, ki se pojavi zaradi razlike med zunanjimi in notranjimi temperaturami. Če je temperaturna razlika velika, v prostoru pa imamo povišano vlažnost, se na steklih pojavijo drobne kapljice (kondenz), ki ob nepravilnem ukrepanju lahko privedejo do pojava plesni ob oknih, kar lahko povzroči tudi težave z zdravjem. Zato je pomembno, da skušamo zmanjšati ali celo preprečiti nabiranje rose na oknih, pri čemer so nam lahko v pomoč spodaj opisani ukrepi.

Unsplash.com

Prezračevanje prostorov

Pravilno prezračevanje prostorov je najpomembnejši ukrep, ko opazite, da se na steklenih površinah nabira rosa. Za zmanjšanje vlažnosti zraka v prostoru je potrebno redno prezračevanje prostorov, saj s svežim zrakom odstranite presežek vlage ter preprečite, da bi se ta nabirala na steklenih površinah.

Pixabay.comPixabay.com
Pixabay.com

Na višjo raven vlage lahko vplivajo tudi razna gospodinjska opravila (na primer: kuhanje, pranje ali sušenje perila), zato je pomembno, da ob tovrstnih opravilih prostore dodatno prezračite. Tudi prhanje vpliva na višjo raven vlage, zato je priporočljivo, da po prhanju odprete okno v kopalnici ter jo prezračite.

Kondenz na oknih se najpogosteje pojavi čez noč, saj je takrat najvišja razlika med zunanjo in notranjo temperaturo. Zato strokovnjaki priporočajo rahlo odprto okno tudi ponoči, ko spite. V kolikor to ni možno pa je priporočljivo, da pred spanjem in tudi takoj zjutraj, ko se zbudite, prostor temeljito prezračite.

 

Razvlaževalci ali vlažilci zraka so nam lahko v veliko pomoč

Če je v prostoru previsoka vlaga je priporočljivo namestiti razvlaževalce zraka, saj boste s tem zmanjšali vlažnost zraka na sprejemljivo raven. Razvlaževalci s pomočjo ventilatorja sesajo zrak, ki ga nato spremenijo v tekočino ter odvajajo v poseben rezervoar znotraj naprave. Pred nakupom ustreznega razvlaževalca morate upoštevati tudi morebiten hrup, ki ga naprava ustvarja ter prostor, kjer bo razvlaževalc postavljen.

Lahko se zgodi tudi, da je zrak v notranjosti izjemno suh, zato je v teh primerih priporočljivo uporabiti vlažilce zraka, saj tako zmanjšate razliko v vlažnosti med zunanjostjo in notranjostjo.

 

Izogibajte se sušenju perila v zaprtih prostorih

Topli dnevi so odlični za sušenje perila zunaj, medtem ko v hladnejših zimskih dneh velikokrat sušimo perilo v notranjih prostorih, s čimer zvišujemo vlago v zraku. Če nimate možnosti sušenja perila drugje, kakor v zaprtih prostorih, je pomembno, da so ti prostori dobro prezračeni, saj s prezračevanjem zmanjšamo vlago v prostoru. V veliko pomoč pa so vam lahko tudi razvlaževalci zraka, ki smo jih opisali zgoraj.

 

Rastline zalijte le toliko, da imajo dovolj za svojo rast

Unsplash.com

Rastline sicer polepšajo ambient našega doma, vendar pa so tudi rastline velikokrat razlog za roso na oknih, še posebej, če so postavljene v bližini oken. Rastline seveda potrebujejo vodo za svojo rast, vendar pa prekomerno zalivanje rastlin poveča vlažnost zraka v prostoru. Priporočljivo je, da rastline zalivate ravno toliko, da imajo dovolj za svojo rast. V kolikor imate rastline, ki potrebujejo veliko vode, jih umaknite v bolj suhe prostore oziroma poskrbite za redno in dobro prezračevanje prostora, kjer se nahajajo.

 

Uporaba tesnilnega traku ali posebnih premazov

Tudi slaba izolacija oken je lahko razlog, da se na njih nabira rosa. To težavo lahko zmanjšate z uporabo tesnilnega traku ali izolacijskega materiala okoli oken. V kolikor niste vešči uporabe tovrstnih materialov, se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo podali morebitne rešitve prav za vašo situacijo.

V kolikor vaša okna pravilno tesnijo, vseeno pa se srečujete s kondenzacijo, lahko uporabite tudi premaze za steklo, ki zmanjšujejo kondenzacijo. Za uporabo tovrstnih premazov je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za steklarstvo.

 

Uporaba termo zaves

Danes poznamo tudi že termo zavese z izolacijskimi lastnostmi, ki zmanjšujejo razliko med zunanjo in notranjo temperaturo ob oknih. Običajne zavese lahko težavo z roso na oknih še poslabšajo, saj zadržujejo topel zrak ob oknih, medtem ko so toplotne zavese zasnovane tako, da pomagajo zmanjšati kondenzacijo na notranji strani oken s tem, da med oknom in prostorom ustvarjajo ustreznejši zrak – torej tepel zrak iz prostora ne pride direktno v stik z mrzlim steklom in tako se na oknih ne nabira rosa oziroma kondenz.

 

Redno čiščenje oken je ključnega pomena

Priporočljivo je redno čiščenje oken, saj s tem ostranite vse morebitne ostanke, ki bi lahko prispevali k nabiranju rose. Poleg tega pa se bo z rednim čiščenjem oken tudi plesen težje razvila, okna pa bodo dlje časa služila svojemu namenu.

 

Uporaba oken z dvojno ali trojno zasteklitvijo:

V kolikor se v vašem domu srečujete s kondenzom na oknih, v planu pa imate nakup novih, je priporočljivo razmisliti o oknih z dvojno ali trojno zasteklitvijo. Tovrstna okna so boljše izolirana ter manj dovzetna za nabiranje rose, saj ohranjajo notranjo površino stekla toplejšo.


Preprečevanje kondenzacije na oknih je ključnega pomena za ohranjanje zdravega in udobnega bivalnega okolja. Pravilno prezračevanje, nadzor nad vlago, izolacija oken ter uporaba ustrezne opreme, so pomembni koraki k temu cilju.

Rosa na oknih je pogostejša v hladnejših mesecih ter pri visoki vlagi v prostoru. Redno vzdrževanje oken, čiščenje ter ustrezno urejeni notranji prostori so ključni za zmanjšanje težav z roso oziroma kondenzacijo. 

Če kljub vsem naporom še vedno ne uspete zmanjšati ali preprečiti kondenzacijo, se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo lahko svetovali glede rešitev prav za vaš dom. S pravilnimi ukrepi boste ohranili okna brez kondenzacije, izboljšali udobje svojega doma ter dolgoročno prihranili tudi energijo in denar.

Pixabay.com


Oglejte si tudi