Oceni objavo

Slovenska fotografa Aleš Krivec in Jaka Ivančič uvrščena med TOP10 pokrajinskih fotografov na svetu

Da imamo v Sloveniji res čudovite naravne znamenitosti, čudovite lokacije za fotografije in izjemne pokraijne, vemo že nekaj časa. Prav tako da imamo v Sloveniji nekaj res izjemnih fotografov, tudi vemo. To zadnje pa sta dokazala slovenska fotografa Aleš Krivec in Jaka Ivančič, ki sta se na natečaju spletne strani One Eyeland namreč uvrstila med deset najboljših pokrajinskih fotografov na svetu! Zagotovo dosežek, na katerega smo lahko izredno ponosni. 

Aleš Krivec z Jesenic se je s svojo fotografijo magičnega Bleda uvrstil na 5. mesto, Jaka Ivančič iz Ankarana pa s svojo fotografijo viadukta Črni kal samo tri mesta nižje, torej na odlično 8. mesto med najboljšo deseterico. 

Deset najlepših pokrajinskih fotografij je na voljo na tej povezavi.

Jaka Ivančič se z bolj profesionalno fotografijo ukvarja zadnjih šest let, s svojo (drugo zaporedno) uvrstitvijo med najboljše fotografe pa je še enkrat več dokazal, da sodi med najboljše fotografe na svetu. Za Ivančiča pa to ni edina nagrada, pred dvema mesecema je namreč s to isto fotografijo zmagal na enem najpomembnejših svetovnih natečajev IPA - International Photography Awards in s tem odnesel prvo mesto v kategoriji arhitektura - mostovi (več na tej povezavi). "Priznanja prinesejo veliko zadovoljstvo in potrditev, hkrati pa dodatno promocijo in prepoznavnost, kar je v fotografskem poslu zelo pomembno. Ob izraziti konkurenci v tej branži je to optimalen način, da opozoriš nase. Najbolj pomembno pa je, da te opazijo in spoštujejo v lokalnem okolju in imaš tako možnost opravljati fotografsko delo doma."

Da do takšne fotografije ne prideš zgolj po naključju in narediš "škljoc na sprehodu", potrjuje tudi Ivančič sam, ki je takole opisal dogodek, ko je uspel napraviti fotografijo: "Za to fotografijo je bilo potrebno počakati leta. Na isti lokaciji sem fotografiral že večkrat. Prvič verjetno pred ene osmimi leti. V tem primeru sem imel posebne vremenske pogoje, ki se lahko ponovijo že naslednji teden, lahko pa jih ne bo več nasednjih 10 let. Na lokacijo sem se odpravil s skupino fotografskih kolegov. Napoved je kazala vztrajanje megle in ko smo že mislili, da se megla ne bo več dvignila, se je v nekem trenutku začela dvigati. Točno ta situacija, ki jo vidimo na fotografiji pa je trajala le nekaj minut. Že malo za tem je bil viadukt prekrit z meglo. Dokaz, da je pri fotografiji potrebno veliko potrpljenja, vztrajnosti in še vedno velja večna fraza:"Ob pravem trenutku, na pravem kraju!""

Jaka je sicer lani osvojil nagrado National Geographica za najlepšo pokrajinsko fotografijo leta 2018, na kateri je v objektiv ujel čudoviti Bled. 

Sicer pa si lahko vso dosedanje delo Ivančiča pogledate na njegovi Instagram strani Jaka Ivančič 


Aleš Krivec, tokrat prvič na izboru, je prav tako izredno vesel tega uspeha in ob tem dodaja "V teh dneh sta me razveselili kar dve priznanji, in sicer sem poleg visoke uvrstitve na OneEyeland natečaju, zmagal še v kategoriji "pokrajina" na priznanem natečaju NPOTY (Nature photographer of the year - več o tem na povezavi)."

Krivec, podobno kot Ivančič ljubiteljski fotograf, je za uvrstitev med najboljšo deseterico v svoj fotografski objektiv ujel Blejsko jezero in s tem pristal tudi med najboljšo peterico. Jeseničan, ki je posnel že vrsto vrhunskih fotografij, se še kako zaveda, da se mora za vrhunsko fotografijo ujeti cela vrsta dejavnikov. "Veseli me, da je večina fotografij nastala praktično na domačem pragu. V Sloveniji imamo kar nekaj ikoničnih lokacij, ki ob pravih razmerah ponujejo številne priložnosti za vrhunsko fotografije. Ob tem bi čestital tudi Jaki, ki je že drugo leto zapored uvrščen med deset najboljših fotografov na omenjenem natečaju. Je lepo videti kar dva Slovenca med najboljših 10," je Krivec nesebično čestital tudi fotografskemu kolegu Jaki Ivančiču. 

Sicer pa si lahko vso dosedanje delo Kriveca pogledate na njegovi spletni strani www.dreamypixel.com.

Foto: Jaka Ivančič / Instagram stran Jaka Ivančič 
Foto: Aleš Krivec / dreamypixel.com

Oglejte si tudi