Oceni objavo

Slovenija na poti do digitalne odličnosti! Zgodba uspeha projekta "Postani digitalni mojster"

Projekt "Postani digitalni mojster", ki ga sofinancirata Slovenija in EU, je bil namenjen izboljšanju digitalne pismenosti starejših od 30 let. Konzorcij partnerjev sestavljamo B2 IT d.o.o., Replika PRO d.o.o., ISA znanje d.o.o., Leadership Dynamics d.o.o., IZZA d.o.o., ZDSS – Solidarnost ter Občina Trbovlje. Pri samem obveščanju pa smo pripomogli tudi pri MojaObčina.si, ki smo vas bralce nagovorili, da se nam pridružite in tako dvignete svojo raven digitalne pismenosti.

S  projektom v vrednosti skoraj 3 milijone evrov smo skupaj ustvarili pomemben mejnik v digitalni pismenosti v Sloveniji. Z različnimi delavnicami in gradivi smo naslavljali potrebe različnih ciljnih skupin vključno z upravnimi delavci, gasilsko-reševalnimi službami, starejšimi in strokovnjaki v digitalnem svetu

V samo dveh mesecih in pol je bilo uspešno izvedenih 1259 delavnic z 269 predavatelji, na katerih je sodelovalo več kot 12 000 udeležencev. Sočasno se je v novembru izvajalo tudi po 40 delavnic na dan!

Učinkovita in strokovna projektna ekipa z več kot 50 sodelavci je zagotavljala široko dostopnost ter obravnavala različne demografske potrebe. Z izvedbo delavnic na 321 lokacij v 65 občinah in 12 regijah smo povečali dostopnost do znanja, ki je seglo prek različnih geografskih območij. Skoraj polovica delavnic je bila izvedena prek spleta, kar je bistveno povečalo dostopnost in doseg projekta ter brez težav povezalo udeležence z različnih lokacij.  Projekt je tako dosegel ljudi na podeželskih in mestnih območjih, vključno z upokojenci in tistimi iz manjšinskih skupin. Materiale smo prilagodili tudi za manjšine, osebe z oviranostmi in starejše, vključno s slepimi in slabovidnimi.

 

Za dolgoročni učinek smo poskrbeli s pripravo vsebinskih gradiv in ChatBot-a, ki bodo na voljo javnosti tudi po zaključku projekta na spletni strani projekta: www.digimojster.si, kar bo še dodatno prispevalo k trajnostni rasti digitalne pismenosti.

Projekt je tako postal eden največjih slovenskih projektov digitalnega opismenjevanja in dokazal kako pomembna so Evropska sredstva za zagotavljanje.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada v okviru odziva Unije na pandemijo COVID-19.

www.eu-skladi.si

Oglejte si tudi