Sredina oktobra je že tu in končno smo dočakali temperature, primerne letnemu času. V zraku lahko čutimo tisto pravo jesen, ko se okoli nas razkriva pisana paleta barv in okusov. Kaj bolje opiše jesen in jesenske dobrote, kakor kostanj, ki nam s svojim sladkim okusom pričara nasmeh na obraz.


Med sprehodom ste zagotovo že naleteli na bodeče ježice, ki v sebi skrivajo okusne zaklade – kostanje. Kostanj je sestavina, ki se odlično poda tako v slane, kot tudi v sladke jedi, jemo pa ga lahko tudi samega, na primer kuhanega ali pečenega.
Police v trgovinah so že napolnjene s kostanji različnih izvorov, veliko Slovencev pa se še vedno raje kar samih odpravi v gozd. Pobiranje kostanja je priljubljena jesenska dejavnost, ki združuje družine in prijatelje. Ljudje se odpravijo v gozdove s košarami ali vrečkami ter naberejo te hrustljave darove narave, medtem pa si rade volje izmenjujejo recepte, kako najbolje izkoristiti ta naravni zaklad.
Bi tudi vi radi izkoristili jesenske dobrote in pripravili kakšno okusno jed iz kostanja? Spodaj je nekaj okusnih jedi, kjer bo glavni kralj na krožniku prav kostanj.
OKUSNA KOSTANJEVA KREMNA JUHA
Potrebujemo:
- 350 g kuhanega in neolupljenega kostanja
- 3 žlice olja
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 2 krompirja srednje velikosti
- manjši košček gomolja zelene
- 1 jušna kocka
- 1 dl smetane za kuhanje
- ščepec muškatnega oreščka
- 1,2 l vode
Priprava:
Kostanj najprej skuhamo, nato ga olupimo in s stiskalcem česna stisnemo kostanj tako, da dobimo kostanjev pire. Po želji lahko kostanj skuhamo tudi dan prej, saj je lahko tudi hladen.
Čebulo in česen sesekljamo ter ju popražimo na olju dokler čebula ne postekleni in česen zadiši. Nato dodamo še olupljen in na koščke narezan krompir ter manjši košček gomolja zelene ter vse skupaj pražimo še približno 5-7 minut. Dodamo vodo ter jušno kocko in kuhamo dokler se krompir ne zmehča.
Ko se krompir dovolj zmehča, dodamo kostanjev pire, ki smo ga pripravili na začetku, smetano za kuhanje ter ščepec muškatnega oreščka. Vse skupaj dobro premešamo in preverimo ali je juha dovolj slana. Po potrebi dodamo sol. Na koncu s paličnim mešalnikom vse skupaj spasiramo v kremno juho.
Tako je juha pripravljena. Če želimo še dodatno obogatiti okus, lahko juho postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami in s hrustljavo zapečeno slanino.
KOSTANJEVA RIŽOTA
Potrebujemo:
- 300 g kostanja
- 100 g slanine
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 300 g riža za rižoto (arborio)
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- mleti poper
- sol
- Po želji: košček masla, drobnjak in parmezan.
Priprava:
Kostanj na vrhu najprej križno zarežemo (toliko, da prerežemo trdo lupino) in nato ga stresemo v ponev, kjer ga brez maščobe pečemo približno 10 minut oziroma toliko časa, da se lupina odpre. Nato pečen kostanj olupimo.
V ponev dodamo olje ter popražimo nasekljano čebulo in slanino, ki jo prej narežemo na manjše kocke. Medtem že lahko segrejemo jušno osnovo. Čebulo in slanino pražimo dokler čebula ne postekleni in slanina dobi skorjico. Nato dodamo riž ter vse skupaj pražimo 1-2 minuti. Medtem vsake toliko časa premešamo.
Vse skupaj prelijemo s tremi zajemalkami jušne osnove, premešamo in dodamo kostanj, ki ga lahko pred tem po želji zdrobimo tudi na manjše koščke. Ko riž vpije vso tekočino, ponovno dodamo jušno osnovo in to ponavljamo dokler riž ni kuhan – približno 20 minut. Vmes rižoti dodamo tudi sol in poper.
Če želimo bolj kremasto rižoto, lahko na koncu dodamo še košček masla. Preden rižoto postrežete, po vrhu posujte nasekljan drobnjak ter malo parmezana, ki bosta okus še dodatno obogatila.
SLASTNI KOSTANJEVI KOLAČKI


Potrebujemo:
- 400 g kostanja
- 150 g bele moke
- žličko sode bikarbone
- 2 jajci
- pol male kisle smetane
- 5-7 žlic javorjevega sirupa ali medu
Priprava:
Kostanj najprej križno zarežemo ter ga damo v vodo in kuhamo približno 20 minut oziroma dokler ni kuhan. Ko je kostanj kuhan, ga prerežemo na polovico ter sredico izdolbemo in morebitne večje koščke dodatno zdrobimo. Tako dobimo kostanjevo 'moko', ki jo zmešamo z navadno, belo moko ter sodo bikarbono.
Ko so vse suhe sestavine dobro zmešane med seboj, dodamo še kislo smetano, jajci ter javorjev sirup (ali med, če vam bolj odgovarja) in vse skupaj ponovno dobro premešamo.
Nato v modelčke za kolačke dodamo papirčke, ki jih napolnimo nekje do treh četrtin. Masa zadostuje za približno 8 kolačkov.
Pečico segrejemo na 180° in na isti temperaturi pečemo kolačke 20 minut.
Kolačke lahko po želji okrasite.
To so le trije primeri okusnih receptov, kjer lahko uporabite kostanj, na spletu pa lahko najdete še številne druge recepte, ki bodo pričarali jesen v vaši kuhinj. Z malo domišljije pa lahko ustvarite tudi povsem vaš recept in z okusnimi jedmi navdušite vaše bližnje.
Kostanj ni le simbol jeseni, ampak je v tem letnem času tudi nepogrešljiva sestavina na jedilniku. Da obogatimo okus zgolj pečenega ali kuhanega kostanja, si lahko pripravimo okusno juho, ki nas bo pogrela v teh mrzlih dneh. Če nam zmanjka idej, lahko postrežemo okusno kostanjevo rižoto, nad katero bo zagotovo navdušen prav vsak ljubitelj kostanja. Seveda ne smemo pozabiti tudi na sladkosnede, ki bodo zagotovo navdušeni nad slastnimi kostanjevimi kolački.





