Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Skupščina društva zdravljenih alkoholikov Ajdovščina-Vipava

Skupščina društva zdravljenih alkoholikov Ajdovščina-Vipava

 

V soboto dne 19.5.2019 je v prostorih kulturnega doma v Vipavi potekala redna letna skupščina društva zdravljenih alkoholikov Ajdovščina-Vipava. Tudi tokratne skupščine so se udeležili člani drugih klubov in društev iz Slovenije, Italije in Hrvaške.

 

Poleg ostalih gostov so se skupščine udeležili še župan občine Vipava gospod Goran KODELJA, podžupanja občine Komen gospa Alenka TAVČAR iz centra za socialne zadeve in enake možnosti se je udeležila gospa Tanja TURK iz policijske postaje VPO pa gospod Darko KRAPEŽ ter predsednik ZKZAS (Zveza Klubov Zdravljenih Alkoholikov Slovenije) gospod Friderik Miro LAPANJA.

 

Hvala vsem govornikom za spodbudne besede in pohvale ki so jih nam izrekli.

 

Poseben gost pa je bil gospod Renato BERNARDINIS iz Italije ki je bil tudi naš garant pri ustanavljanju ZKZAS katero smo jo ustanavljali skupaj z društvom iz Nove Gorice in društvom iz Tolmina pred dobrimi desetimi leti.

 

Celotno naše društvo se gostom lepo zahvaljuje v upanjem na ponovno srečanje v naslednjem letu.

 

Prihod članov drugih klubov iz cele Slovenije je potrditev našega dela in skupnega boja proti zlorabi alkohola. Naše društvo letos praznuje 47  let in lahko rečem, da smo vsako leto boljši, močnejši, zrelejši in uspešnejši v vseh pogledih tako na preventivi kot na kurativi v odvisnosti od zlorabe alkohola.

Društvo je družbeno-terapevtska skupnost, ki mora med drugim zagotoviti doprinos v socializaciji uporabnikov, društvo pa je tudi tisto, ki ohranja trajno abstinenco in ureja delo na sebi v družini in lokalni skupnosti. Najpomembnejše spremembe, ki jih uporabniki skupaj s svojo družino naredijo so medsebojni odnosi kateri bi morali biti poleg trajne abstinence tudi vseživljenjski cilji, zato je ta skupščina priložnost za naše člane in kot člane drugih društev in klubov, da nam povedo o svojih izkušnjah z abstinenco ki je samo pogoj za urejeno oziroma urejanje medsebojnih odnosov.

 

Stroka opozarja, da se starostna meja spreminja in da vedno več mladih pije, tudi otroci v osnovnih šolah, zato je za družbo to res velik problem v katerega se moramo vsi in vse institucije globoko zamisliti in hitro ukrepati. Ko gre za zdravljenje odvisnosti moramo poudariti to, da je to le zazdravitev in nikoli ozdravitev, ki traja vse življenje. Društvo seveda ob podpori svoje družine in strokovnih delavcev oz. terapevtov je v največjo podporo in pomoč zdravljenim odvisnikom od alkohola.

Koliko časa traja obiskovanje društva je odvisno od vsakega posameznika. Mnogi še vedno prihajajo v društvo po mnogih letih od zaključka zdravljenja, tukaj v društvu se počutiš sprejet s sebi enakimi z enakimi problemi ki jih lahko le v društvu rešuješ in na glas poveš, tako da šteje naše društvo trenutno petintrideset rednih članov. Letošnji najstarejši član praznuje častitljivih 20 let abstinence. So pa še takšni člani ki ne hodijo več na redna društvena srečanja in abstinirajo 45 let in več.

 

Skupščina je poleg uradnega dela in podelitvijo priznanj za eno, tri, pet in seveda dvajset let abstinence, ter urejanja medsebojnih odnosov nadaljevala s skečem ki so ga predstavile žene iz društva podeželskih žena iz Predmeje.

Za vmesno popestritev skupščine je poskrbel naš član društva s skladbami kantavtorja Iztok Mlakarja.

Sledila je skromna večerja in srečolov, ter ples z živo glasbo.

Do poznih večernih ur smo se veseli in polni elana za naprej si obljubili, da se ponovno vsi mi in novi člani, ki se nam želijo pridružiti srečamo tudi drugo leto.

 

Srečno brez alkohola.                                                                                  

 

Rad bi mladim in mladostnikom povedal še to, da alkoholizem je problem, ampak moramo ga sprejeti kot bolezen, da to ni le problem starejših ljudi in moških, temveč tudi žensk in mladih predvsem mladostnikov. Želim reči, da mladi nikoli ne razmišljajo o tem, kaj bodo izgubili če enkrat zapadejo v odvisnost in kaj bodo pridobili s tem ko se odločijo za ozdravljenje oziroma kaj bodo dobili, če bodo uspeli.

Moje prvo srečanje z alkoholom je bilo v rani mladosti. Za alkoholizem ni nobenega opravičila, poleg težav, ki jih vsi imamo takšne ali drugačne ne morem reči, da sem kdaj imel razlog, zaradi katerega sem pil. Zdaj lahko rečem, da sem veliko varnejši, bolj trdno stojim na tleh, z veliko vero vase in želim, da vsi tisti to rečejo ki se trudijo živeti brez alkohola,  ker vedo, koliko s tem dobrega postorijo zase za družino in okolje v katerem živijo.

 

Srečko Uršič

Oglejte si tudi