Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Enostavna ideja, ki je zrasla v obsežno aplikacijo

Začelo se je z iskanjem enostavnega primera, na katerem bi se nekaj primorskih programerjev učilo izdelovati aplikacije za pametne telefone. Setveni koledar je bil kot nalašč za to. Ker pa je bila ljudem ideja všeč, smo koledarju hitro dodali še beležko, da bi ga lahko uporabljali kot običajen stenski setveni koledar. Nato pa so se začele vrstiti ideje: koledar bi lahko prikazoval še vreme, lahko bi mu dodali tudi forum za izmenjavo znanja o vrtnarjenju …
In tako je ideja rasla in rasla in od učnega primera prešla v resno aplikacijo. Danes je to digitalni žepni asistent za vrtnarjenje Posadi.si v obliki aplikacije in spletnega portala. Uporaba obeh je brezplačna. Aplikacijo uporabniki Android pametnih telefonov najdete v trgovini Google Play, spletni portal pa je dostopen na naslovu www.posadi.si. Aplikacija vsebuje setveni koledar po biodinamični metodi Marije Thun, ki prikazuje, kdaj je primeren čas za sajenje različnih vrtnin, petdnevno vremensko napoved Agencije za okolje – meteo.si, prilagojeno lokaciji vrta, in koristne nasvete o vrtu in vrtninah po knjigi Zelenjavni vrt avtorice Miše Pušenjak. Spletni portal vsebuje še napreden forum za izmenjavo znanja, kjer lahko vsak postavlja vprašanja ali odgovarja nanje, na njem pa sodelujejo tudi strokovnjaki Kmetijske svetovalne službe Slovenije. Obenem spletna stran ponuja tudi planer vrta, ki olajša načrtovanje gredic glede na dobre in slabe sosede med vrtninami in pomaga oceniti količino pridelka.

Aplikacijo je do sedaj preizkusilo že preko tri tisoč uporabnikov in tudi sami so že prispevali želje za nove funkcije in izboljšave. Tako ekipa načrtuje še razvoj različic za ostale pametne telefone ter vse funkcije aplikacije omogočiti tudi na spletni strani za vse tiste, ki nimajo pametnih telefonov, v koledar vključiti še opomnike za zalivanje glede na namakalni model Agencije za okolje in še mnogo drugega, saj idej ne zmanjka. Da bi ekipa pri razvoju pridobila še dodatne moči in dodatne funkcije ponudila čim prej, sedaj na njihovi spletni strani tudi poteka akcija zbiranja prostovoljnih prispevkov.

Letošnja vrtnarska sezona je že v polnem razmahu in prvi sadovi so kljub vremenskim nevšečnostim že na krožnikih. Ekipa Posadi.si vas vabi, da si pri delu pomagate tudi z njihovimi pripomočki in vam želi čim bolj uspešno vrtnarsko sezono, predvsem pa veliko veselja pri delu na vrtu.

Vanja Blažica

Oglejte si tudi