Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
19°C
13°C
JUTRI
19°C
13°C

Zborovski BUM z 250 pevci

V ponedeljek, 13. 6. 2022, je v Ajdovščini potekal pevski dogodek Zborovski BUM 2022, na katerem je nastopilo skoraj 250 pevcev iz devetih šol ajdovske občine.

Ajdovski Zborovski BUM je bil še zadnji od skupno šestdesetih Zborovskih BUM-ov, ki so potekali v maju in juniju v večjih krajih po vsej Sloveniji. Ti so nadomestili revije pevskih zborov, ki so se pred epidemijo odvijale vsako leto v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti, območna izpostavaAjdovščina. Namen prilagoditve s skupnim repertoarjem in skupnim petjem je bil motivirati pevce in omogočiti čim več zborom nastop v veliki zasedbi, z združenimi močmi oziroma glasovi. Na samostojne nastope bi se namreč velika večina zborov težko primerno pripravila, saj je bila zborovska dejavnost zaradi epidemioloških razmer v preteklih dveh letih precej omejena.

Pevsko obarvan dan se je začel z dopoldansko vajo pri Hiši mladih v Palah. Nekaj dežnih kapelj smo uspešno pregnali s petjem in sončnim razpoloženjem. Po uspešni skupni vaji smo komaj čakali, da melodije, pozitivno energijo ter navdušenje delimo še s poslušalci.

Popoldan so prizoriščeobarvali pevski zboriOŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Šturje Ajdovščina ter podružnične šole Budanje, OŠ Otlica, OŠ Col in podružnice Podkraj ter zbor OŠ Dobravlje in njenih podružnic Črniče in Vipavski Križ. Po krajši generalki so se pevci okrepčali z malico, ki sta jo prispevali lokalni podjetji Mlinotest in Fructal. Potem pa pogled v ogledalo, vdih, izdih, nasmešek na obraz … in odhod na oder.

Led smo prebili s ponosno zapeto Zdravljico, kateri je sledil nagovor podžupana Ivana Krašne. Nato smo uživali v skupnem prepevanju pesmi Lepa je dežela naša, Dan ljubezni, Črke čutne abecede, Sončna, venček ljudskih, Zgodba o prijateljstvu, Še verjamem in V meni bije slovensko srce.

Skupni zbor so vodili Petra Habjanič Gregorc, Ana Čelik Čibej, Anja Jurca in Igor Hodak, mlade pevce pa so poleg njih pripravljale še Kristina Škrlj Trošt, Mateja Soban in Nataša Valič.

Zbore sta na klavirju spremljala Franc Leben in Igor Hodak, na harmoniki Matija Vrčon, na bobnih pa LanAlaimo. Program sta povezovali dijakinji Liza Skrt in Neja Polanc.

Kot sta povedali častni gostji, svetovalka na Zavodu za šolstvo dr. Inge Breznik in producentka za glasbo na JSKD Mihela Jagodic, gre zahvala za doneče petje in odlično vzdušje predvsem zagnanim ter vztrajnim pevkam in pevcem, njihovim staršem, ki jih pri tej dejavnosti spodbujajo ter zborovodjem in vodstvu šol.

Posebej sladek »hvala« pa izrekamo podjetju Leone, ki je poskrbelo, da so si pevci po napornem nastopu lahko ohladili grla z odličnim sladoledom.

Projekt je predstavljal velik izziv, saj smo bili z vajami zaradi epidemioloških razmer precej omejeni in v negotovosti glede izvedbe. 

Navdušeni smo, da nam je pevsko leto uspelo zaključiti s tako čudovitim dogodkom, ki je bil za pevce enkratna izkušnja, saj imajo le redko priložnost prepevati v tako množični zborovski zasedbi.

Zborovodkinji Ana Čelik Čibej in Petra Habjanič Gregorc, foto Matjaž Simonič

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi