Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
8°C
-2°C
JUTRI
6°C
-2°C
Deli
8268

Šturski zbor v Sakralnem abonmaju

Kulturno društvo Schellenburg iz Ljubljane prireja že sedmo leto Sakralni abonma, ki zajema izvajanje sakralne glasbe vseh obdobij in slogov. V letošnji sezoni bodo sodelovali APZ France Prešeren iz Kranja, Zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Stolni zbor sv. Nikolaja Ljubljana, Godalni kvartet Belebend, Deški zbor Schellenburg, Zbor Mezzo iz Novega mesta in Oddelek za staro glasbo Akademije za glasbo. Otvoritev letošnjega abonmaja je bila zaupana Mešanemu zboru Župnije Šturje, kot zboru, ki ne izvaja sakralne glasbe na koncertnih odrih, ampak izključno pri bogoslužju, torej v njeni izvorni vlogi.

Letošnji prvi koncert je bil 18. oktobra, v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Program, ki ga je sestavila zborovodkinja Marinka Šuštar, je vodil poslušalce skozi cerkveno leto. Vsako obdobje je bilo predstavljeno z nekaj pesmimi, zastopane so bile različne generacije slovenskih ustvarjalcev, od ljudskih preko 'klasikov' preteklih dveh stoletij do sodobnih skladateljev. S posebno pozornostjo je zbor izvajal dela primorskih ustvarjalcev, ki so globoko ljubili svoj narod in pogosto v težkih razmerah ohranjali slovensko besedo. Lojze Bratuž, letos mineva osemdeset let od njegove mučeniške smrti, in Vinko Vodopivec sta bila prva med njimi. Pomemben del repertoarja vsakega zbora, ki sodeluje pri bogoslužji, so tudi stalni mašni deli. Na koncertu so bili izhodišče za vsako posamezno obdobje cerkvenega leta. Pevci so predstavili stavke sedmih različnih maš, ki jih je napisal duhovnik in pomemben ustvarjalec cerkvene glasbe našega časa, skladatelj Jože Trošt. V njegovem opusu je kar petindvajset maš za različne zasedbe in priložnosti, vse pa so v slovenščini.  Trošt je prvo mašo uglasbil leta 1967, torej pred petdesetimi leti. Ob zlati obletnici ustvarjanja se mu je šturski zbor z izvedbami stavkov iz njegovih maš poklonil in zahvalil za njegov bogat skladateljski opus. 

Prvi del koncerta je zbor odpel na koru ob spremljavi orgel, na katere je igrala Ana Trošt. Mogočen zvok orgel, zbora in solistov se je razširil v vsak kot velike cerkve. V drugem delu, ko je zbor prepeval na stopnicah cerkvene ladje, smo se poslušalci čudili zlitosti glasov v zelo raznolikih, doživeto zapetih pesmih, občudovali pevce soliste in pevsko kondicijo vseh izvajalcev.

V Sakralnem abonmaju nastopajo vrhunski zbori, iz naše doline je do sedaj nastopil le Komorni zbor Ipavska, zato je šturski zbor lahko ponosen, ker je prepeval v tako imenitni družbi.

dp

                                                                                                                                                          

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij