Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Adventni večeri 2019

Letošnji tradicionalni že 29. Adventni večeri verskega poglabljanja v organizaciji Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina in Karitas vipavske dekanije so privabili številne poslušalce, ki so napolnili dvorano v Škofijski gimnaziji Vipava.
Gost  prvega  večera na Miklavžev večer  v četrtek 5. decembra je bil  dramski igralec Gregor Čušin, ki je ob glasbeni spremljavi sina odigral svojo monokomedijo  »Nepopolne rime« - starozavezne zgodbe od Stvarjenja do egiptovskega Jožefa. To so zgodbe o naši človeški nepopolnosti, zgodbe o tem, kako se Bog trudi s človekom in kako se človek »martra« z Bogom. Igra nas je na hudomušen način popeljala skozi svetopisemske zgodbe stare zaveze. Začelo se je z uvodno pesmijo: »Družina je fina in fino je imeti družino. Skupaj čez klance in skupaj v vsako strmino… Čutiš ljubezen in varnost in Božjo bližino…” Potem smo poslušali, kako je bilo, ko ni bilo ničesar… kako je Boga zamikalo, da ustvari vse, kar se premika… zakaj sta se sprla brata Abel in Kajn… kaj vse je zapisal očak Noe v ladijski dnevnik… in seveda še tudi kaj drugega.

 

Gost drugega večera  v četrtek 12. decembra je bil gospod msgr. Slavko Rebec – generalni vikar Koprske škofije. Svoje izvajanje je naslonil na letošnje geslo likovne kolonije Umetniki za Karitas "Odrinimo na globoko – otroci in mladi v družini". Vse navzoče nas ni pustil samo kot poslušalce, ampak kot sodelujoče v odgovorih na tri vprašanja: Kaj bi bilo dobro, da slišimo na to temo?  V čem  vidimo smisel pogovora o tej temi? In Kakšne težave otrok in mladine v družini vidimo? Iz odgovorov in pripravljenih izhodišč nas je  z optimizmom izvil iz naše črnogledosti pri vzgoji otrok in mladostnikov. Družina je izvorni Božji načrt. Otroci so dar in niso naša pravica. Otroka je potrebno pustiti, da živi in razvija svoje poslanstvo. In ker je otrok dar, ga je potrebno spustiti in ga z blagoslovom postaviti na pot v življenje. Tako otrok kot tudi starši moramo narediti svoje, vsi skupaj pa smo povabljeni v odnos do Boga. Ne smemo dovoliti, da otroka posrkajo ven iz družine. Z medsebojno ljubeznijo članov, z gostoljubnostjo in z molitvijo bomo to dosegli. Družina je laboratorij življenja, kjer se učiš dolžnosti in tudi preživeti krivice. Idealne družine ni, prizadevajmo si za družino, ki je normalna, Vsi v družini tako odrasli in otroci smo združeni v veliko skupnost otrok, ki nas ljubi Nebeški Oče.

 

Blagoslovljene božične praznike ter miru in veselja v letu 2020  želimo vsem ljudem dobre volje člani Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina.

 

Niko Ličen

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi