Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Pogovorni večer z br. kapucinom – slikarjem Lukom Modicem

Februarja smo v okviru slovenskega kulturnega praznika v organizaciji Kluba krščanskih izobražencev Ajdovščina, že šestnajstič gostili srečanje z umetnico - umetnikom. Letos smo v Lični hiši gostili br. kapucina – slikarja Luka Modica, ki živi v samostanu v Vipavskem Križu in opravlja službo kaplana v župniji Vipavski Križ.

Br. Luka Modic je doma iz Bloške planote. Vzgojen je katoliško ob zelo verni materi. To, da bo slikar, je vedel že od svojega četrtega leta. Pri trinajstih letih mu je po nekajmesečni bolezni umrl oče in mama je sama prevzela skrb za tri odraščajoče sinove. Po osnovni šoli se je vpisal na Srednjo šolo oblikovanja v Ljubljani in takrat se je močno oddaljil od Cerkve in Boga. Takrat se je tudi prvič resno zaljubil. Sledil je študij slikarstva v Benetkah. Tam je  pred izpiti začel moliti in neveren sošolec – sostanovalec, ga je zasačil z rožnim vencem v roki. Po tem dogodku so sledili še drugi, ki so ga popolnoma sesuli in in pripeljali nazaj k Jezusu. Po končanem študiju se je znašel v veliki praznini, ki pa jo je počasi, brez njegovega zavedanja, začel zapolnjevati Jezus. Da bi še kakšno leto ohranil status študenta in  v miru razmislil, kaj naj počne po diplomi slikarstva, se je vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Študij ga je po nekaj obiskanih predavanjih začel zanimati. Med študijem je vstopil k bratom kapucinom, kasneje tudi iz reda izstopil. Po ponovnem prevladujočem klicu k Bogu se je vrnil h kapucinom, bil leta 2017 posvečen v duhovnika in tako sedaj že tretje leto živi v kapucinskem samostanu v Vipavskem Križu in opravlja službo kaplana v župniji Vipavski Križ.

Poklic slikarja je skoraj opustil. Ker pa se umetnosti, kateri si od malega predan, ne moreš kar odpovedati, se glede na razpoložljivi čas, le vrača k umetniškem ustvarjanju. V lanskem letu je ilustriral knjigo Gregorja Čušina 'Zgodbe iz velike knjige in iz malega predala', ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Bratu Luki smo z odprtimi ušesi prisluhnili njegovemu pričevanju, saj nam je  svojo iskreno izpovedjo obogatil večer v mesecu kulture.

 

Niko Ličen

Oglejte si tudi