Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Ureditev zasajenega protivetrnega pasu

Zeleni protivetrni pas, ki je bil zasajen v okviru projekta LIFE ViVaCCAdapt (LIFE15 CCA/SI/000070)  z namenom zmanjševanja problemov vetrne erozije zaradi klimatskih sprememb, je v mesecu maju 2019 že občutil močno in sunkovito delovanje vipavske burje. Te vremenske razmere so na nasadu povzročile določene poškodbe in pustile posledice, katere je bilo potrebno sanirati. Veliko sadik je bilo nagnjenih in načetih, poškodovano je bilo tudi lubje na steblih. Zlasti so bile prizadete največje sadike, predvsem visoki ostrolistni javor ter močno razrasle in košate jelše.

Stanje v nasadu smo najprej pregledali in natančno popisali. Na podlagi ugotovitev in v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije je nato v mesecu juniju 2019 podjetje SGG Tolmin d.o.o. izvedlo ureditev zaščitnega protivetrnega pasu. Odstranjene so bile odmrle veje in drevje ter očiščen plevel.  Sadike, nižje od 1 m, so bile obžete. Zaščitni koli pri sadikah so bili utrjeni in izravnani ter po potrebi zamenjani. Sadike so dodatno privezali, utrdili in pričvrstili k zaščitnim kolom.

Delovna skupina LIFE ViVaCCAdapt iz Ajdovščine

»Operacija se delno sofinancira iz programa LIFE za obdobje 2014-2020, podprograma za podnebne ukrepe, prednostnega področja prilagajanje podnebnim spremembam, št. projekta LIFE15 CCA/SI/000070 – LIFE ViVaCCAdapt«.

 

Oglejte si tudi